Olcsóbb GeForce GTX 1080 jön az ASUS-tól, itt a Turbo

A referencia Founders Editionre hajazó videokártya szerencsére kifelé fújó radiális ventilátorral hűti maga körül a teret.

Az NVIDIA GeForce GTX 1080-as videokártyák érkezésekor az ASUS a Founders Edition mellett egy ROG Strix GeForce GTX 1080-as modellt is piacra dobott, amit azonnal le is teszteltünk. Előbbiben nehéz volna egyediséget találni, hiszen a gyártók még csak matricákat sem helyezhetnek el rajta, utóbbinál pedig sokan a gépházon belül keringetett meleg levegőn túl az árazással sem voltak elégedettek. A gyártó előrukkolt hát egy köztes megoldással, amivel a kecske is jól lakik, de a káposzta is megmarad. Ez lett a GeForce GTX 1080 Turbo (pontos gyártói típusjelzése: TURBO-GTX1080-8G) .

Hasonlít a referenciakártyára az ASUS GeForce GTX 1080 Turbo
Hasonlít a referenciakártyára az ASUS GeForce GTX 1080 Turbo [+]

Az újonc a Founders Edition referenciamodellhez hasonló, fekete műanyagburkolattal ellátott hűtést kapott, ami a blower típusú radiális ventilátorának köszönhetően kifelé fújja a gépházból a felmelegedett levegőt. A megoldás valamivel egyszerűbb, inkább letisztultságával érvényesül, azonban a márka egyértelmű jelzéseit hordozza. A felső élén elhelyezett ASUS logó RGB LED-es világítást kapott, ami természetesen szoftveresen vezérelhető, illetve igény szerint kikapcsolható. A ROG Strix változat 4 tűs PWM ventilátorcsatlakozóit sem hagyták el teljesen, de itt már csak egy akad, amit használhatunk valamely házventilátorunk GPU hőmérséklettől függő vezérlésére.

Burkolata letisztult, fekete
Burkolata letisztult, fekete [+]

Az NVIDIA referenciaórajeleken üzemelő videokártya GP104-es Pascal grafikus magja 1607 MHz-es alap- és 1733 MHz-es GPU boost órajelet, valamint 8 GB-os, 10 GHz-en ketyegő GDDR5X memóriát kapott. Nem túl magas áramigényét egyetlen 8 tűs, 12 voltos PCIe tápcsatlakozó kielégíti, a kimenetek viszont inkább a játékosoknak szánt változatra hajaznak, ugyanis a DVI mellett két HDMI 2.0b és két DisplayPort 1.4 áll rendelkezésre a referencia 1-3 darabos felosztása helyett.

Kimeneteiben a ROG Strix testvérére hasonlít
Kimeneteiben a ROG Strix testvérére hasonlít [+]

A frissen bejelentett ASUS GeForce GTX 1080 Turbo árát tekintve a ROG Strix GeForce GTX 1080-nál biztosan olcsóbb lesz a megszokott hároméves garancia mellett. Hogy pontosan mennyivel több pénze marad a vásárlóknak, egyelőre nem ismert, de minden bizonnyal valahol az 599 dollárért mért referencia és a 679 dolláros ROG Strix közötti összeg szerepel majd az árcédulán, mivel a Turbót a gyár valamivel a baglyos változat alá pozicionálta.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés