Hirdetés

9,6”-es kijelző 4K felbontásban – nyugdíjazzák a Retinát?

Kijelzőmérettől függetlenül manapság az a trend figyelhető meg, hogy a gyártók olyan felbontásokkal próbálkoznak, hogy az adott körülmények között az emberi szem felbontásának határait feszegetve a felhasználó képtelen legyen megkülönböztetni egymástól az egyes pixeleket, ezzel borotvaéles kép hatását keltve. Az átlag emberek számára ennek a törekvésnek első komolyabb mérföldköve az Apple iPhone 4-ben debütált Retina kijelző volt, amely megnevezés a fentebb taglalt „határsértésre” utal. Ennek pixelsűrűsége 326 ppi, ami azért már szép teljesítmény, főleg az ezt megelőző panelekhez képest, amelyek hasonló méretben ennek a pixelszámnak körülbelül a negyedével rendelkeztek.

A 10”-es méretkategóriájú tabletek között egyre több Full HD, azaz 1920x1080 pixel felbontású egyed bukkan fel, azonban a japán Ortustech egy olyan prototípust mutatott be, amely 4K, pontosabban 3840x2160 pixel felbontású, ami 458 ppi pixelsűrűséget jelent, ezzel állításuk szerint létrehozták a világ legnagyobb felbontású 9,6”-es megjelenítőjét. A rekordok egyébként nem állnak távol a gyártótól, ugyanis 2010-ben ők mutatták be a 4,8”-es Full HD kijelzőt, amely akkor szintén 458 ppi-s pixelsűrűséggel utasította maga mögé a többieket. Összehasonlításként az újabb iPadekben alkalmazott 9,7”-es Retina kijelző „csupán” 264 ppi-s pixelsűrűséggel (2048x1536) rendelkezik.

Mindkét esetben a HAST (Hyper Amorphous Silicon TFT) LCD technológiát alkalmazták, ez teszi lehetővé ezt a kiemelkedő pixelsűrűséget, azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a rekorder csak 160 fokos betekintési szögekkel rendelkezik és az NTSC színtartománynak is csak a 72%-át fedi le, így elsősorban olyan professzionális feladatkörökben vehetik majd hasznát, mint például a 4K kamerák monitorozásában vagy orvostechnikai eszközökben, ahol az éles kép mindenek felett áll. Az első prototípusok novemberben az Electronica 2012 kiállításon (München, Németország) lesznek megtekinthetők.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés