Egy bizonyos Phoenix 2 APU-ról ír a média, ami valójában nem létezik

Az AMD szerint csak egy kisebb verziót is terveztek az eredeti Phoenix SoC APU-ból.

Az AMD még az idei CES-en leplezte le a Phoenix SoC APU-t, amely teljes kiépítésben nyolc darab Zen 4 processzormagot, valamint egy 12 CU-s IGP-dizájnt használ, és utóbbi az RDNA 3 felépítése alapján megfelel hat darab CUP-nak.

A média ugyanakkor egy Twitter üzenetre építve elkezdett írni egy Phoenix 2 kódnevű APU-ról, amely elvileg már elérhető az AMD egyes termékein, de számos olyan információ került elő róla, ami nehezen egyeztethető össze a meglévő, teljes kiépítésű modellel, így megkérdeztük az AMD-t, hogy miről is van szó.

A vállalat szerint semmi különleges dolog nem történt, csak egy megszokott, régóta alkalmazott stratégiát követnek a chiptervezés tekintetében. Amikor készül egy SoC, akkor az olyan processzormodellek alapja is lehet, ahol az eredeti lapka nagy része eleve le lenne tiltva. Ez a gyártás kezdeti szakaszában elfogadható, de a költséghatékonyság érdekében jellemzően készül egy fizikailag is megvágott verzió, amelyből az eleve nem használt részegységek ténylegesen hiányoznak.

Technikailag tehát a Phoenix 2 APU nem létezik, pusztán az eredeti, 178 mm²-es Phoenix SoC APU-nak van egy kisebb, 137 mm²-es testvére, amelyben az integrált grafikus vezérlő és a processzormagok eleve letiltandó része fizikailag sincs benne. Ennél a fejlesztésnél a stepping revízió alapja PHX2, innen eredhet a Phoenix 2 név, de az AMD hivatalosan ezt is Phoenix kódnéven emlegeti. Többek között a Ryzen 3 7440U a szóban forgó, kisebbik lapját használja.

Megtudtuk azt is, hogy a két ominózus lapkában lévő részegységek alapvetően semmiben sem különböznek egymástól, tehát a kisebbik chip ugyanúgy a Zen 4 magokat tartalmazza, és nem a klasszikus, Bergamo platformhoz tervezett Zen 4C-t, amiről a híresztelések szólnak. Az viszont igaz, hogy a magok egy része fizikailag kisebb kiterjedésű, mivel más dizájnkönyvtárral vannak tervezve, de a logikai képességek ettől még pontosan megegyeznek, pusztán az elérhető maximális órajelben térnek el egymástól.

Az nagyon furcsa, hogy az egész így végigfutott a médián, hiszen az AMD és az Intel nem először csinál egy adott lapkából fizikailag kisebb verziót, a gyengébb és olcsóbb modellek költséghatékonyabb gyártása érdekében, így nem tudni, hogy miért gondolták néhányan azt, hogy itt konkrétan új dizájnról van szó.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés