Dübörög az SSD-biznisz a Plextornál: érkezőben a harmadik generációs M3S SSD-k

A Plextor az idei év elején jelentette be a második generációs M2 SSD családba tartozó M2S jelű tárolókat, és ennek frissítéseként alig egy hónapja bemutatták az M2P jelzésű variánsokat is, de máris itt az utód, vagyis az M3S. A típusszám változása egyértelműen jelzi, hogy egy generációs előrelépés történt, mint annak idején, amikor az M2 váltotta le az M1-eseket.

A harmadik generáció természetesen megtartotta 2,5"-es méretét, illetve a 6 Gbps-os SATA csatolófelületet (hiszen utóbbi téren érdemi változás nem történt az elmúlt közel egy évben), sőt a Plextor továbbra is kitart a Marvell vezérlő alkalmazása mellett.

Ezek után jogos a kérdés, mi az ami akkora mértékben változott, hogy indokolttá tette a harmadik generáció megjelenését? Természetesen most is a NAND flash memóriachipekhez nyúltak hozzá, de picit komolyabban, mint azt korábban (például az M2P esetében) tették. A 34 nm-es Toshiba MLC NAND flash lapkák helyett az M3S-ben 1,8 volton üzemelő 24 nm-es chipek dolgoznak, ami az átviteli sebességre jelen esetben csak minimális hatást gyakorol, inkább az amúgy sem túl magas fogyasztást redukálja le. Ez utóbbival kapcsolatban pontos számokat még nem közölt a gyártó. Ami a teljesítményt illeti, a 4 kB-os blokkokon mért olvasási és írási teljesítmény 70 000, illetve 65 000 IOPS, míg a szekvenciális olvasás és írás rendre 525 és 445 MB/s. Az IOPS érték a nemrég bemutatott M2P-hez képest nem változott, a lineáris átvitel viszont kis mértékben nőtt (M2P: 500/440 MB/s).

A Bad Block Management, a Global Wear Leveling, az Instant Restore és True Speed, a TRIM, valamint az NCQ technológiákat támogató Plextor M3S SSD-k 128, 256 GB-os méretben 200 és 350 dolláros árcédulával jelennek meg az idei év novemberében, valamint a jövő év elején várható egy 512 GB-os variáns, 700 dolláros áron.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés