Problémás a Raspberry Pi 4 USB Type-C implementációja

A specifikációknak nem megfelelő működés miatt számos töltőkábellel nem is működik a gép.

Két hete jelent meg a Raspberry Pi 4, amely a termékcsaládon belül elsőként kínál USB Type-C kivezetést. A portnak a terjedését látva jó döntés volt a bevezetése, de a kivitelezés már nem, ugyanis Tyler Ward a blogjában megírta, hogy az implementáció nem felel meg a specifikációknak.

Mivel a Raspberry Pi 4 felépítése nyílt forrású, így könnyen utána lehet nézni, hogy a gép egyes elemei hogyan működnek. A linkelt dokumentumban látható, hogy az USB Type-C interfész két darab CC tűje egyetlen ellenállásra vannak kötve, holott a szabvány CC tűnként ír elő egyet, azaz összesen kettőt. Ettől maga a port sok esetben még működni fog, de az erősebb töltőkábelekkel már nem kompatibilis.

Bizonyos eszközök megelégednek egyetlen CC tű használatával, és erre a Raspberry Pi 4 is megfelel, tehát a töltőkábelek egy részével nem lesz gond. A probléma az e-marked kábeleknél fogja felütni a fejét, amelyek két CC tűt használnak, és van bennük egy lapka az energiamenedzsment működtetésére. Egy ilyen kábel mellett az történik, hogy a Raspberry Pi 4 a hibás USB Type-C implementációja miatt egy audioeszközként lesz felismerve, és a kábel visszautasítja a töltés lehetőségét. Meghibásodást ez ugyan nem idézhet elő, de a szóban forgó funkció nyilván elvész.

Eben Upton, a Raspberry Pi Foundation társalapítója elismerte a problémát a TechRepublic számára, és azt ígérte, hogy egy későbbi hardverrevízióban javítani fogják.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés