Elérhető a Raspberry Pi 4

A népszerű microszámítógép – története során először – választható kapacitású memóriával is rendelhető.

A Raspberry Pi Foundation bejelentette legújabb, bankkártya méretű számítógépét, a Pi 4 Model B-t. A már a mai naptól elérhető újdonság lelke egy négymagos, Cortex-A72 architektúrájú, 1,5 GHz-en ketyegő, Broadcom BCM2711B0-s SoC, amely támogatja a HEVC formátumú tartalom kódolását is, ráadásul a széria történetében először magunk dönthetjük el, hogy 1, 2 vagy 4 GB – immáron LPDDR4 – memóriával kérjük az újdonságot.


[+]

A kétsávos, IEEE 802.11ac-s szabványú Wi-Fi mellett most már valódi Gigabit Ethernet csatlakozót is kapunk, amin keresztül áramot is biztosíthatunk a szerkezet számára. Persze nem feltétlenül kell az RJ45 portot használnunk erre a célra, hiszen a nyomtatott áramköri lapon egy erre a célra dedikált USB csatlakozót is kapunk, amely az elődökkel ellentétben már Type-C kialakítású.


[+]

Négy darab, hagyományos felhasználásra szánt USB kapuval is ellátták az apróságot (két-két USB 2.0 és 3.0 sorakozik az egyik oldalon), az eddigi teljes méretű HDMI-t pedig kettő micro HDMI kimenet váltotta, ezzel akár egyszerre két 4K felbontású megjelenítőt is meghajthatunk 60 Hz képfrissítés mellett. A Bluetooth modul 5.0 verziójú, memóriakártyából microSD méretűt használhatunk, a további komponenseket pedig a 40 tűs GPIO csatlakozóra köthetjük rá.


[+]

Az 1 GB memóriával szerelt alapmodell mindössze 35 dollárt kóstál, míg a 2 és 4 GB-os társaiért rendre 45, illetve 55 dollárt kell leszurkolnunk. Az új modell mellé olyan új kiegészítőkkel is készült a gyártó, mint például az 5 dolláros műanyag ház, a 8 dolláros hálózati adapter, vagy a Pi 4-hez kapcsolódó tudnivalókkal frissített kézikönyv.

Elérhető továbbá az úgynevezett Raspberry Pi 4 Desktop Kit, amelyben 120 dollárért a 4 GB-os gép mellett megtalálunk minden szükséges kábelt és perifériát ahhoz, hogy azonnal használatba vegyük új szerzeményünket, a frissített Raspbian operációs rendszerrel előtelepített 32 GB-os microSD kártyának köszönhetően pedig a beüzemelés sem okozhat majd gondot.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés