Processzorháború a nyolcadik Lexicon szakmai napon

Az Intel és az AMD küzdelme mellett egyéb érdekességek is voltak.

Az Exicom Informatika Kereskedőház Kft. nyolcadik alkalommal szervezte meg a Lexicon névre keresztelt szakmai napot. A szegedi rendezvényről már tudható, hogy az üzleti hardverek iránt érdeklődő réteg számára kínál érdekességeket, és ezúttal olyan cégek képviseltették magukat, mint a Canon, a Dell, a Lenovo, a Microsoft, a Stiefel és a TP-Link.


(fotó: Oláh Mónika) [+]

A Canon bemutatta irodai megoldásait, míg PC-piacon érdekelt Dell és a Lenovo mondhatni a kötelezőt hozta, hiszen részletezték az idei évi üzleti portfóliójukat, lényegében a notebookokra kihegyezve. Utóbbi két cég leginkább az elért piaci eredményekre fókuszált, természetesen mindketten saját magukat aposztrofálták a legjobbnak.


(fotó: Oláh Mónika) [+]

Igazán nagy újítás nincs, de azért a Dell és a Lenovo mentségére szóljon, hogy az alap platformokat beszállító AMD és Intel abszolút nem erőltette meg magát manapság. Az előbbi cég Picasso kódnevű Ryzenjei lényegében a 2017-es esztendő végén bemutatott Raven Ridge SoC ráncfelvarrásainak számítanak, míg az utóbbi vállalat új generációs Core modelljei alapjaiban még mindig a 2015-ös Skylake architektúrát reszelgetik. Ilyen formában a gyártóknak nincs igazán lehetőségük innoválni, leginkább grammokat és millimétereket csipkednek le az aktuális dizájnokból.


(fotó: Oláh Mónika) [+]

Azért a Lenovo a ThinkPad X1 Carbont idén is eláztatta, mondhatni ez egy állandó eleme a műsornak. Természetesen itt szó sincs rendeltetésszerű használatról, otthon szándékosan ezt nem érdemes utánozni, viszont ha véletlenül folyadék kerül bele, akkor attól nem feltétlenül ér véget a gép karrierje.


(fotó: Oláh Mónika) [+]

A TP-Link a menedzselhető Wi-Fi hálózatokról beszélt, de ez nem újdonság, hiszen két éve ugyanez volt a téma. Azóta persze fejlődött a szoftveres háttér, amit az Omada platform biztosít. Ami lényeges, hogy elérhető egy OC200-as eszköz, amely ki tudja váltani a menedzsmentfeladatokat ellátó PC-t. Ennek az az előnye, hogy maga a hardver viszonylag olcsó, keveset fogyaszt, valamint konkrétan erre van tervezve. Az elsődlegesen hoteleket és iskolákat célzó rendszernek licencköltsége és korlátozása továbbra sincs, ami hatalmas előny.

Érdekes előadást hozott a Stiefel, amely vállalat a digitális tantermekről beszélt, aminek nagy jelentősége lehet a jövőben. Bár Magyarország olyan hatalmas lépéseket még nem tesz az irányába, már vannak nagyon jó hazai példák is, amiből lehetne okulni. Márpedig az oktatásnak meg kell küzdenie a mostani fiatal generációval, amely gyakorlatilag a digitális forradalom mellett nő fel, így a tudás befogadása szempontjából egészen más igényeik vannak.

A digitális tantermek persze nem csak a hardverekről szólnak. Természetesen szükséges maga a digitális tábla, a diákoknak a kliens, ez lehet tablet vagy notebook, amelyik kényelmesebb, illetve a szoftver, amivel a rendszer működésének háttere megvalósul. Van azonban még egy komponens, amin elcsúszhatnak ezek a projektek. A képzés talán a legfontosabb eleme az új irányok felé tendáló oktatásnak, ugyanis a tanároknak is alkalmazkodniuk kell, meg kell ismerniük az új lehetőségeket, ami nem fog menni megfelelő továbbképzés biztosítása nélkül.


(fotó: Oláh Mónika) [+]

A digitális tantermek tehát lehetnek akármennyire jók, ha ezeket az oktatást végző személyek nem tudják optimálisan kihasználni, akkor nem sokat érnek. Ilyen esetben általában félre lesz rakva a drágán beszerzett digitális tábla, ami talán ahhoz a konklúzióhoz vezet, hogy nem segíti fiatal generáció oktatását. Pedig vannak példák, amelyek azt bizonyítják, hogy a digitális tantermek javítják az osztályok tanulmányi átlagát.

A Stiefel egyébként Legamaster által gyártott digitális táblákat forgalmaz. Az említett cég holland, nem csak a fejlesztést, hanem a gyártást is itt végzik, továbbá igen sokféle megoldással rendelkeznek, tehát minden csak az igényektől függ. Maguk a digitális táblák önmaguktól is üzemképesek, de kijelzőbemeneteik révén külső számítógéppel is meghajthatók.

A gyártói témák mellett volt egy speciális előadás is, amely lényegében arról szólt, hogy milyen szervert érdemes választani. Erre valójában nincs egzakt válasz, attól függ a beszerzendő rendszer, hogy mik az igények, és ezt Kurucz Tamás, szerverspecialista el is mondta. Itt kerültek előtérbe az AMD és az Intel megoldásai, elsődlegesen az AMD szemszögéből, mert az EPYC tekinthető ismeretlenebb szereplőnek, a Xeonokkal viszonylag képben lehet lenni, de az Optane is felmerült, mint lehetséges opció, amely bizonyos igények mellett hasznos is.


(fotó: Oláh Mónika) [+]

Ami a lényeg, hogy általános tanács nincs, illetve csak annyi, hogy fel kell mérni, mire lenne használva az adott szerver, és aszerint kell összeállítani a konfigurációt. Tekintve a befektetés fontosságát, érdemes kihasználni a lehetőségeket, így akár a gyártóktól tesztrendszert kérni, vagy szakemberekkel konzultálni, akik segítenek kiválasztani a megfelelő szervert. Végeredményben nincs olyan igény, amit ne lehetne lefedni, maximum csak rosszul lehet választani, de ezt érdemes megelőzni.

Előzmények

Hirdetés