Jövőre 64 bitre vált a Qualcomm is

A Qualcomm nemrég leplezte le új csúcslapkáját, ami az IGP szempontjából igen erősnek ígérkezik, de a Snapdragon 410-es SoC is tartalmaz meglepetéseket. Ez lesz ugyanis a vállalat első 64 bites rendszerchipje, ami az ARM Cortex-A53-as processzormagokra épít. Ebből rögtön négyet épít be a vállalat, a magórajel pedig minimum 1,2 GHz lesz. A lapkában egy darab 64 bites memóriacsatorna dolgozik majd, amihez LPDDR2 vagy LPDDR3 memória kapcsolható, illetve az is kiderült, hogy a gyártásért a TSMC felel majd, méghozzá a 28 nm-es LP node-on.

Az MSM8916 jelzésű SoC természetesen tartalmaz integrált LTE modemet, illetve a kategóriában fixfunkciós egységekből sem lesz hiány, ahogy ISP (képfeldolgozó processzor) is lesz a lapkában, amit az aktuális Snapdragon 400-astól örökölt meg a rendszer. Az IGP szempontjából annyira lényeges előrelépés sajnos nem lesz, mint a nagyobb testvér esetében, mivel az Adreno 306 lényegében egy modernizált Adreno 305-ös. Ennek megfelelően a felújított rendszer is négy darab multiprocesszort használ egyenként két darab 128 bites vektormotorral, illetve egy korlátozott funkcionalitású skalár feldolgozóval. A magórajelről még nincs adat, de azt már lehet tudni, hogy az OpenGL ES 3.0, a Renderscript és az OpenCL 1.2 Embedded Profile kezelése megoldott, továbbá a Windows Phone operációs rendszerek esetében a DirectX API is támogatott a feature_level_9_3 szint erejéig.

A Qualcomm Snapdragon 410-es rendszerchipre a következő év második felében érkeznek majd elsősorban relatíve olcsó mobil eszközök.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés