Radeon HD 4800-as kártyák - gazdag termés

Bő egy hónapja jelentette be az AMD az RV770 kódnevű grafikus processzort, melyre alapozva először a Radeon HD 4850, majd a gyorsabb HD 4870 került piacra. Már a premier idején több gyártó kínált a referenciától kisebb-nagyobb mértékben eltérő típusokat, azóta pedig másoknak is volt idejük, hogy egyedi hűtővel ellátott, esetleg gyárilag tuningolt változattal jelentkezzenek. A két dolog persze nem jár feltétlenül együtt – az alábbi táblázatokban több modellt találni, melyek esetében a csendesebb, hatékonyabb hűtést célozták meg a borda cseréjével, és a felhasználókra bízzák a túlhajtást; az eleve nagyobb hűtővel rendelkező Radeon HD 4870 tuningjánál pedig kevésbé jellemző, hogy új hűtőbeszállító után néztek volna.

Viszonylag kevés gyártó módosított a memórián mind az órajelek, mind a kapacitás tekintetében. E téren a PowerColor tekinthető a leginkább vállalkozókedvűnek, hiszen mindkét kártyából kínál 1 GB-os verziót, sőt a HD 4850-ből már bejelentette a 2 GB-os típust is. Az extra kivitelek órajeleit nem minden esetben ismerjük, de a Professional Cooling System (PCS) nevű hűtő alkalmazásából, illetve a GPU túlhajtásából talán nem tévedés arra következtetni, hogy a RAM sebességét sem hagyták érintetlenül.

A 4800-as Radeonok sikerére jellemző, hogy új márkák is megjelentek az AMD partnereinek listáján; Gainward ezentúl nem kizárólag NVIDIA kártyákat árul, és kicsit trükkösebben, de bővítette palettáját az InnoVision Multimedia Ltd. is: az Inno3D márkanevet továbbra is fenntartja a GeForce-ok számára, viszont Force3D néven új leányvállalatot alapított az AMD termékek gyártására, értékesítésére.

AMD ATI Radeon HD 4850


  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés