Hirdetés

Gyártási hibás némelyik referencia Radeon RX 7900 XTX

Az AMD az érintett felhasználóknak a terméktámogatás felkeresését javasolja.

Az AMD bejelentette, hogy bizonyos esetekben a referenciadizájnra épülő Radeon RX 7900 XTX VGA-k nem működnek a specifikációk szerint, így ezeket a vállalat garanciálisan cseréli egy ugyanolyan, de jól működő modellre. Elméletben a hűtővel van a probléma, de nem a tervezés szintjén, hanem az adott hűtőrendszer gyártása során került homokszem a gépezetbe, így limitált számú hardver nem a tervezett módon üzemel.

Felmerülhet a kérdés, hogy honnan lehet tudni, hogy a gyártási hiba által érintett referencia Radeon RX 7900 XTX van a gépben? Az egyik legfőbb iránymutatója ennek az, ha a magórajel terhelés mellett tartósan 2,3 GHz alá esik vissza, illetve a szóban forgó paraméter erőteljesebben hullámzik nagyobb tartományon belül, ez ugyanis nem felel meg a hivatalos specifikációknak. Ezen túlmenően jellemző még az is, hogy a diódából mért hőfok, illetve a legforróbb pont között nagyon magas, 35-50°C-os különbséget mér a rendszer. Ha bárki valamelyik jelenséget tapasztalja, vagy akár a kettőt együtt, akkor az alábbi oldalon közölt elérhetőségek egyikén kell jelezni az AMD felé.

Amennyiben a fenti linken nincs megfelelő kontakt, akkor az alábbi oldal garanciális ügyinétézési felületét is lehet használni. Ha bárki bizonytalan a jelenséggel kapcsolatban, akkor is írhat a terméktámogatásra, és az AMD segít beazonosítani, hogy az adott referencia Radeon RX 7900 XTX VGA-ja érintett-e vagy sem.

Megjegyzendő, hogy a gyártópartnerek által tervezett Radeon RX 7900 XTX modellek nem a referenciakiadás hűtőjét használják, így azokra biztosan nem került az egyes, hibásan legyártott komponensekből.

Mindezek mellett némi adalék, hogy még az AMD bejelentése előtt sikerült informálódnunk egy OEM gyártó, hűtéssel foglalkozó szakemberénél, aki elmondta, hogy első látásra valóban logikátlannak tűnik ugyanazon a lapkán a nagy hőmérsékletkülönbség, de megmagyarázható. Lehetséges, hogy a hőkamrán belül a gőz lecsapódása egy adott üzemi ponton túl csak szelektíven történik meg, és ilyenkor a hőelvezetés a lapka egy részén nagymértékben csökkenhet, miközben más részein nem látszik a baj. Ehhez viszont mindenképpen az kell, hogy az adott hőkamra a gyártása során ne legyen feltöltve megfelelő mennyiségű úgynevezett munkafolyadékkal. Valószínűleg ez történt most is az egyes referencia Radeon RX 7900 XTX VGA-k esetében, és innen ered a nagy hőmérsékletkülönbség a diódából mért hőfok, illetve a legforróbb pont között. Az általunk megkérdezett szakember szerint az is megmagyarázható, hogy az miért nem okoz nagymértékű és állandó órajelcsökkenést az egész. Valószínű, hogy a legforróbb pont a lapka szélén kezd kialakulni, a hűtőn belül hozzávetőleg ehhez közel történhet meg az úgynevezett szelektív kiszáradás, de a Radeonok nem a legforróbb pont alapján állítják be az órajelüket, hanem egy hőtérkép szerint, és az éppen aktuális hőtérkép a shader motorokra vonatkozóan még olyan lehet, hogy nagymértékű órajelcsökkenést nem kell végrehajtania a rendszernek. Márpedig a lapkán a kritikus részek igazából csak a shader motorok, a többi részegység nem melegszik annyira, tehát az órajelek szempontjából végeredményben nem jelent nagy hátrányt, hogy a lapka széle elérheti az üzemszerűen megengedett maximális 110°C-ot, noha valamekkora hatása biztosan lesz.

Ezek alapján felmerült a bennünk a kérdés, hogy ez megtörténhet-e más hőkamrás hűtőrendszerrel is? Erre azt a választ kaptunk, hogy nem csak megtörténhet, hanem időnként meg is szokott történni, de még a hőcsöves rendszereknél is előfordulhat, bár jellemzően több hővezető csövet alkalmaznak a VGA-gyártók hűtői, így egy darab komponens nem jó működése még nem nagy galiba. A problémát maga a tömeggyártás okozza, és bármikor bekövetkezhet valami olyan gikszer, ami az adott gyártási sorozatot nem teszi alkalmassá a tervezett feladatának ellátására, de valamiért a tesztelés erre nem derített fényt. Az érintett szakember szerint ez akár amiatt is esélyes, hogy a szúrópróbaszerű tesztelést pusztán erőforráshiány miatt elhagyják az egyes hűtőgyártók. Erre Kínában manapság lehetett is indok a Covid-19-cel kapcsolatos megelőzési politika miatt, ami számos munkás kiesésével járt, jelentős hiányt eredményezve a humánerőforrást tekintve. Ugyanakkor a hűtőrendszereknek az efféle gondjai jó eséllyel kimutathatatlanok otthoni külömények között azokon a hardvereken, amelyek nem tudják kimérni a legforróbb pontot, és nagyon sok eladott grafikus vezérlő még ilyen. Erre vonatkózan annyi megjegyzést kaptunk, hogy ha a Radeon RX 7900 XTX a legtöbb GPU-hoz hasonlóan csak a hődiódából mért értéket mutatná, akkor a gyártási hibával éppen küzdő darabot birtokló felhasználó nagyjából csak annyit látna, hogy az felmelegszik 80°C környékére, ami a csúcshardvereknél igencsak tipikus, miközben az órajel a több éve megszokott mértékben változna folyamatosan, tehát utóbbi sem adna okot különösebb aggodalomra. Hasonló gyártási hibák tehát vannak ma is, csak számos hardveren nem lehet direkten kimutatni, otthoni szinten nincs meg hozzá az eszköz. Ezzel kapcsolatban csak az az általános javaslat, hogy olyan gyártótól érdemes vásárolni a hardvert, amelynek jó a garanciális ügyintézése.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés