Hirdetés

Ráncfelvarrt Prescott magos processzorok

Az Intel tovább folytatja asztali Prescott (2M) magos processzorainak tavaly ősszel megkezdett megújítását. A Socket 478 és Socket 775 foglalatba illeszkedő, 90 nm-es csíkszélességű gyártástechnológiával készülő processzorok új steppingjének bevezetését elsősorban az idén szigorodó európai környezetvédelmi előírások (RoHS) indokolják, így az új (modellszámukban nem változó) processzorok már nem tartalmaznak ólmot.

Az E0-ról a G1 steppingre váltó Pentium 4 500-as chipek EM64T kiterjesztése egyúttal két új utasítással (LAHF és SAHF) gazdagodik, ami javítja az eredeti AMD64 utasításkészlettel való kompatibilitást. A 90 nm-es csíkszélességgel gyártott Pentium 4 600-as széria módosul leginkább: itt a RoHS kritériumainak való megfelelés, illetve az EM64T fejlesztése mellett az N0-ról az R0-ra való váltással a magórajel-FSB arány alsó értéke 14:1-ről 12:1-re módosul, ami nagyobb teret enged a teljesítmény, illetve a fogyasztás szabályozásának.

Az új steppingeket képviselő processzorok többsége február-március táján jelenik meg a piacon, lábkiosztásuk és hőtani jellemzőik nem változnak, de egy BIOS-frissítésre szükség lesz használatba vételükhöz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés