Hirdetés

Raspberryből laptop

Elindult a LapPi 2.0 projekt Kickstarter-kampánya, az alapkészlet ebben a pillanatban 200 fontba kerül.

A LapPi 2.0-ról először októberben hallhattunk: a projekt lényege, hogy egy, a végfelhasználó által otthon is összeszerelhető, hordozható, valamilyen egykártyás (SBC) számítógépre épülő notebook készüljön, mely olcsó, viszonylag jól hordozható és szerelhető. Megálmodója, az SB Components mostanra jutott el oda, hogy a közösségi finanszírozáshoz szükséges kampányt elindítsa a Kickstarteren. Tekintettel arra, hogy a megcélzott szerény, mindössze 2430 dolláros összeget már az első órák alatt sikerült összegyűjteni, a LapPi 2.0 elkészülte tulajdonképpen biztosra is vehető – nézzük meg tehát, hogy mit kap az, aki befizet legalább 200 angol fontot!

Talán kezdjük is a listát azzal, hogy mit nem: ezért az összegért csak a körítés jár, a rendszer lelkét adó mikroszámítógép nem. Bár a projekt neve LapPi, az SB Components hangsúlyozza, hogy nem csak a Raspberry Pi-vel tehető teljessé a csomag, más SBC-k is szóba jöhetnek, így az ASUS Tinker Board vagy a Banana Pi is. A 200 fontos csomagban tehát megkapjuk a burkolatot magát, mely 13 akril panelből áll (ezek lehetnek átlátszók, de különböző színek is választhatók), zsanérokat, egy 7 colos, 1204x600 pixeles érintőképernyőt, két hangszórót, egy UPS egységet (akkumulátorok nélkül), vezeték nélküli billentyűzet/tapipad kombót, különböző kábeleket és csatlakozókat, tápegységet, csavarokat és egy RPi NoIR webkamerát. Aki nem szeretne legózni, az mindezt már előre összeszerelve is megvásárolhatja 220 fontért, míg 260 fontért a csomagban egy 2 GB-os Rasberry Pi 4 is érkezik majd. A csomagok érkezése egyébként jövő tavasszal várható.

Bármelyik verziót is válasszuk, a végeredmény egy 270 x 190 x 75 mm-es egység lesz, melynek tömege 1,52 kg – legyünk őszinték, sem a vastagság, sem a súly nem éppen „ultrabook” kategóriás, viszont ezért cserébe büszkén nyithatjuk ki bárhol az általunk összeépített és alapvető netes vagy irodai feladatokra, kódolásra bevethető noteszgépet.

 

 

 

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés