A 3200 MHz-es DDR4-es órajelet is támogatni fogja az asztali Raven Ridge

A mobil verziónál ebből a szempontból 2400 MHz a plafon, bár nincs is olyan szabványos SO-DIMM memória, amivel ennél több beálíltható lenne.

Az AMD az elmúlt héten mutatta be a mobil Raven Ridge SoC APU-t, ami nem kevesebbet ígér, mint egy trónfosztást. Ráadásul a kiadott adatok ismeretében nem nehéz kitalálni, hogy mire számíthatunk majd az asztali szegmensben, amikor a következő év elején befutnak a Socket AM4-es foglalatba szánt megoldások. Ez persze eddig is egy rosszul őrzött titok volt, ugyanakkor a támogatott memória szempontjából eddig nem ismerhettük, hogy milyen maximális órajel lesz szabványosan elérhető.

Az AMD a Summit Ridge kódnevű Ryzenekkel a 2667 MHz-es effektív órajelig merészkedett el. Persze saját profilozás mellett, ha nem is garantáltan, de túl lehetett lépni ezen, ugyanakkor jó sokszor le szoktuk írni, hogy az XMP és az AMP profilok az alaplap és a processzor szempontjából tuningnak számítanak, tehát ha a felhasználó megvette a magas órajelen működő memóriáját, és mégsem működik, akkor nem tud sehol sem reklamálni. Ez már csak egy ilyen játék, éppen ezért érdemes figyelni arra, hogy az adott processzorgyártó mit ad meg a garantált specifikáció formájában.

A gyártópartnerek felé leadott dokumentumokból úgy néz ki, hogy az asztali Raven Ridge emeli a tétet, és támogatni fogja a 3200 MHz-es effektív órajelet is a DDR4-es memóriák tekintetében. Ez a paraméter pont idén májusban lett JEDEC szabvány, és a memóriagyártók általában fél-háromnegyed évvel később szoktak konkrét termékekkel reagálni a specifikációk módosítására, vagyis pont úgy jön ki a lépés, hogy a Socket AM4-es tokozású Raven Ridge modellekkel párhuzamosan futnak majd be a JEDEC profilozású 3200 MHz-es órajelen üzemelő, 1,2 V-os DDR4-es modulok. Ilyen formában a maximálisan garantált memória-sávszélesség 51,2 GB/s lehet, hiszen két csatorna használatára van lehetőség a nagyobb teljesítményű memóriákkal.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés