Hirdetés

Szinte minden kiszivárgott a Raven Ridge SoC APU-ról

A mobil piacot célzó fejlesztésnél még vannak kérdések, de az asztali verzióval kapcsolatban tiszta a kép.

Az AMD a héten tartott egy beszámolót a kínai partnereknek a jövőben érkező fejlesztésekkel kapcsolatban, amelyről pár napja kiszivárgott két útiterv is. Ezek alább megtekinthetők, és látható rajtuk, hogy a Summit Ridge-et a Pinnacle Ridge váltja majd, de igazából az adatok magukért beszélnek, így nem érdemes külön kitérni a képekről leolvasható információkra.


(forrás: ptt.cc) [+]

Ennél azonban sokkal több adat került elő a zártkörű rendezvényen, amelynek fő témája a Raven Ridge kódnevű SoC APU volt. A 14 nm-es node-on érkező fejlesztésről korábban is sokat lehetett hallani, hiszen ismert volt, hogy egy CCX-et kap, amiben négy darab Zen mag dolgozik majd 8 MB-os megosztott L3 gyorsítótár mellett. Ezt egészíti majd ki a kétcsatornás DDR4-es memóriavezérlő, illetve a Vega architektúrára épülő IGP, amelyben lapkaszinten 11 darab multiprocesszor van. Az sem volt eltitkolva, hogy asztali fronton a Socket AM4-es foglalatba érkezik, vagyis a most megjelent alaplapokban üzemképes lesz a BIOS frissítése után.

A friss adatok szerint ugyanakkor a Raven Ridge elsőként a mobil piacra érkezik meg, méghozzá az FP5-ös jelzésű BGA tokozásba. Erre még az év második felében sor kerül, a piacra küldött lapkák fogyasztása pedig 12-45 watt között lesz. Szokás szerint lehet játszani fognak a processzormagok és a multiprocesszorok számával, így több eltérő modell érkezik. Ezen belül is az AMD gondolkodik egy olyan megoldáson, amelyben az IGP gyárilag ki van kapcsolva, és ez a csak CPU-s modell a nagyméretű, játékra szánt notebookokhoz ajánlott. Ebben egyébként van ráció, mivel az említett szegmensben a legtöbb notebookgyártó manuálisan kikapcsolja az IGP-t a szoftveres átkapcsolású rendszerek általános problémái miatt, ez viszont nem jelent lényeges előnyt a processzorrészre, mivel az energiamenedzsment kialakításánál erre a lehetőségre nem kalkulálnak a processzorgyártók, miközben a TDP keret a mobil fókusz miatt eléggé korlátozott. Az AMD az ide szánt processzorát viszont úgy lőné be, hogy az energiamenedzsmentet eleve az IGP nélkül alakítaná ki, ami a mobil szegmensben megszokott korlátozott fogyasztás mellett a processzorrésznek hatékonyabb működést garantálna, mintha szimplán a megrendelő kapcsolná ki az IGP-t.

Ha már az integrált grafikus vezérlő szóba került, akkor érdekesnek mondható, hogy magában a lapkában 11 darab multiprocesszor található, de maximum 10 lesz belőle engedélyezve. Ennek persze van teljesen logikus magyarázata is, ugyanis a TrueAudio DSP kikerült a rendszerből, és ennek a helyét a TrueAudio Next rendszer vette át. Ez már nem DSP-vel kalkulálja a számításokat, hanem magukkal az NCU nevű multiprocesszorokkal, illetve a Raven Ridge esetén egy darab NCU-val, amit az AMD ennek a rendszernek tart fent, és ehhez csak a kompatibilis alkalmazások férhetnek hozzá. Ilyen például Cortana, a Microsoft digitális asszisztense, így ennek a programnak nem kell a jóval többet fogyasztó processzormagokat terhelnie. Emiatt van az, hogy a grafikára maximum 10 darab multiprocesszor áll rendelkezésre.

A Socket AM4-es foglalatba a Raven Ridge a következő év elején érkezik meg, valószínűleg a CES-en. Ezek a mobil verziók nagyobb órajelű változatai lesznek, amitől a fogyasztásuk is 45-65 wattos szintig emelkedik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés