Hirdetés

Részletek a Conroe-L magos Intel processzorokról

Újabb adatok láttak napvilágot az Intel olcsóbb processzorainak következő generációjáról. Az aktuális Core 2 Duo processzorok alapját képező Conroe mag lebutított változata, a Conroe-L kódnéven emlegetett lapka csupán egy magot fog tartalmazni, és mivel nem támogatja a Hyper-Threadinget sem, ezért egyszerre csak egy utasításszál végrehajtására lesz képes. Ugyancsak hiányozni fog belőle az EIST energiamenedzsment és a virtualizáció támogatása, azonban a belépőszinten is régebben meghonosított 64 bites kiterjesztés és az Execute Disable Bit memóriavédelem természetesen itt is megmarad.

A Conroe-L mag nem csupán Celeron márkanév alatt lesz elérhető, de a jelenlegi információk alapján életben tartja a Pentium szériát is. A Pentium E1020, E1040 és E1060 típusjellel bemutatkozó processzorok órajele rendre 1,4, 1,6, illetve 1,8 GHz lesz; mindhárom modell 800 MHz-es rendszerbuszon keresztül kommunikál a PC többi komponensével, a másodszintű gyorsítótár kapacitása csupán 1 MB. A Celeron-változatokról egyelőre nincsenek adatok, ezek vélhetően lassabb FSB-vel és/vagy feleakkora gyorsítótárral fognak rendelkezni.

Iparági források szerint a Pentium E1000-es sorozat bemutatkozása 2007 második negyedévére, a Celeron 400-as chipek piacra kerülése 2007 harmadik negyedére várható. A friss, immár Core-alapú termékek megjelenése előtt, valószínűleg már jövő év januárjában jelentősen csökkenti az Intel a kiöregedő, még NetBurst architektúrára épülő Pentium 4 500-as és 600-as lapkáinak árát, melyek listaára így a 100 dollár alatti tartományba süllyedhet, majd 2007 harmadik negyedévétől fokozatosan el is tűnhetnek a piacról.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés