Részletes elemzés a VGA-piac eloszlásáról

A Mercury Research az elmúlt héten hozta nyilvánosságra a VGA-piac alakulását a második negyedévben, amiből kiderült, hogy az AMD lelépte az NVIDIA-t. Bár itt messze nem beszélünk komoly verésről, hiszen mindössze 2%-os előnye van a részesedésben a vörös oldalnak. A GPU-piacon viszont sokkal nagyobb előnyre tett szert az AMD, de a zöldek számára ez a terület eleve problémás, mivel a megfelelő licenszek hiányában teljesen kiestek a legnagyobb eladásokat produkáló szegmensből. A legzsírosabbnak számító IGP-piacot természetesen az Intel vezeti, ami arra is elég, hogy negyedévről-negyedévre a legtöbb eladott GPU-t produkálja a cég.

Az előző heti elemzés mellett felkerült az internetre egy új részlet a Mercury Research kimutatásáról, ami bemutatja a különböző árkategóriába tartozó asztali VGA-k eladási mutatóit. A piacot az igényekhez mérten négy részre bontották. A belépőszint maximum 100 dolláros árat jelent, és ebben a szegmensben az NVIDIA vezet több mint 5,5 millió eladott kártyával, míg az AMD 3,5 milliós teljesítménnyel a második. Ennek megfelelően a zöldek itt 61,5%-os részesedéssel bírnak, így az AMD-nek marad 38,5%. A középkategória alját a 100 és 200 dollár közötti szegmens képviseli, ahol már az AMD jár előrébb nagyjából 2,5 millió eladott termékkel, amire az NVIDIA kétmilliós forgalommal tud válaszolni.


Most már én vagyok a legjobb csaj

A 200 dolláros lélektani határnál a piaci igény komoly mértékben visszaesik, ugyanis a drágább termékkel sokkal kevesebb eladást produkálnak a cégek. Érdekes, hogy a tényleges középkategóriát jelentő 200 és 300 dollár közötti határ tekinthető a legszűkebb rétegnek, mivel nagyon kevés eladással lehet itt számolni. A második negyedévben az AMD mindössze 230 000, míg az NVIDIA 321 000 terméket szállított le, ami láthatóan jelentős visszaesés az előzőleg tárgyalt adatokhoz képest. Ennek az oka vélhetőleg az, hogy a tehetősebb vásárlók inkább többet fizetnek, hogy jobb termékhez jussanak. Ez a 300 dollár fölötti felsőkategóriában meg is látszik, mivel 668 000 darab Radeon kelt el, szemben a 441 000 GeForce kártyával. A top versenyzőket egyébként nem is éri meg kategorizálni, mert 450 dollár felett már annyira alacsony a kereslet, hogy az a százalékos kimutatásban meg sem látszana. Éppen ezért van az AMD csúcsmodellje 600 dollár körüli magasságba árazva, mert itt már nem számít a pénz, hiszen azt a kevés vásárlót csak a leggyorsabb megoldás érdekli.

A második negyedévben egyébként 15,5 millió VGA kelt el, ami jelentős visszaesés az előző éves időszak 17,73 milliós értékéhez képest. A piac az előrejelzéseknek megfelelően érezhetően szűkül, így jövőre még ennél is nagyobb kieséssel kell számolni. Ez főleg annak az eredménye lesz, hogy az Intel és az AMD a belépőszintű teljesítményt a processzorba integrált grafikus vezérlővel fogja szállítani.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés