Olyat tud a Team Group DDR5 memóriája, amit eddig máshol nem láttunk

Mármint a DDR5-ös memóriák között, mert sok DDR4-es modul világított, mint a karácsonyfa.

A DDR5 egyértelműen beköszönt az idei évben, és erre vonatkozóan a gyártók hozzák is az előzetes bejelentéseiket, de a Team Group egy olyan terméket leplezett le, amely a piacon elsőként biztosítja majd a gémer életérzés legfontosabb képességét, az RGB LED-eket.

Természetesen lehet RGB nélkül is élni, csak éppen nem érdemes, és ezt használja ki az említett gyártó, amely 16 és 32 GB-os DDR5-ös, T-FORCE DELTA sorozatú memóriamodulokat hoz majd, amelyek effektív órajele 4,8 és 5,6 GHz közé esik majd, emellett támogatták majd az XMP 3.0-t. Fontos persze kiemelni, hogy a JEDEC szabvány elsőként a 4,8 GHz-et definiálja, tehát az ennél magasabb beállított frekvencia tuningnak számít.

[+]

Az érkező modulok esetében a méretesebb hűtőborda felső részén villognak majd az RGB LED-ek. A cég szerint a termékek mintáit már elküldték az alaplapgyártóknak a fények működését elemző tesztekre. Ez szükséges ahhoz, hogy a fejlesztés a megjelenéskor működhessen az alaplapok RGB szinkronizációs technológiáival.

A cég bejelentése egyébként elsőre viccesnek tűnhet, hiszen lényegében az RGB-re van kihegyezve, de valójában komoly munka van mögötte, ugyanis a JEDEC egy jelentős előrelépést kínál a DDR5 szabvány esetében a feszültségszabályozás szintjén, ami lényegében annyit jelent, hogy minden memóriamodul maga felel a saját feszültségszabályozásáért, vagyis ez a teher lekerül az alaplapok válláról. Ennek sok előnye van, de esetenként hátrányt is jelent, mivel az RGB LED-ek eddig is rontották egy memóriamodul tuningpotenciálját, és a kötelezően alkalmazandó PMIC (power management IC) mellett ez még rosszabb lesz. Ránézésre tehát nem tűnik nagy dolognak RGB LED-eket dobni a memóriamodul nyomtatott áramköri lapjára, de ezeket működtetni úgy, hogy közben az alkalmazott memóriatuning – ezen az XMP 3.0-s beállítást kell érteni – stabil is maradjon, az már nem egyszerű feladat.

A Team Group egyelőre három év garanciát vállalna a DDR5-ös memóriáira, de később ez változhat, ahogy a technológia kiforrja magát.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés