Még ebben a hónapban befut az RTX Video Super Resolution

A Chrome oldalán már megérkezett a támogatás, már csak a meghajtó hiányzik ennek kihasználásához.

Az NVIDIA még az év elején jelentette be az RTX Video Super Resolution névre hallgató újítást, amelynek a támogatása megérkezett a Chrome 110-es verziójába, de később más Chromium-alapú böngésző is megkaphatja. Az eljárás lényege, hogy a DRM nélküli 1080p-s online videotartalmak felskálázhatók lesznek 4K-ra, ha nincs natívan ilyen felbontású forrásuk.

Magát a rendszert még nem lehet kipróbálni, ugyanis a böngésző csak a meghajtóba épített funkcióhoz biztosítja elérést, de az a GeForce driver még nem hozzáférhető, amely magát a szolgáltatást tartalmazza. A hírek szerint utóbbi valamikor februárban érkezik, és első körben a GeForce RTX 30 és 40 sorozatba tartozó grafikus vezérlőkkel használható majd. Később elvileg a GeForce RTX 20 sorozat is kap támogatást.

Fontos kiemelni, hogy maga az RTX Video Super Resolution alapértelmezetten ki lesz kapcsolva. Ahhoz tehát, hogy működjön a Chromium-alapú böngészőkben, előbb aktiválni kell abból a vezérlőpultból, amelybe az NVIDIA beépíti a funkciót. A paraméterezés lehetősége vagy a meghajtó vezérlőpaneljébe kerül, vagy a GeForce Experience szoftverbe – erről még nem nyilatkozott a cég.

Maga az eljárás egyébként nagyon hatékonyan működik akkor, ha az 1080p-s tartalom bitrátája kellően magas, és ezáltal nincs is sok tömörítésből fakadó képi hiba a videóban. Utóbbi tényező nagyon fontos, mert a tömörítési hibákat a rendszer nem tudja kiszűrni, a felskálázó algoritmus ugyanis nem tesz különbséget a hibás és a hasznos képi tartalom között, tehát mindent feljavítja/felskáláz amit érzékel. Fontos tehát az is, hogy az adott 1080p-s videónak jó minőségűnek kell lennie, lehetőség szerint modernebb VP9 vagy AV1 formátumúnak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés