Visszaszámlálás: Szerinted milyen lesz a Ryzen? Szavazz!

Kevesebb mint 24 óra múlva jön az új AMD processzor. Nagyobb a füstje mint a lángja, vagy most tényleg félhet az Intel? Kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére!

Rég nem láttunk akkora zizegést hardveres témában, mint amekkora az AMD küszöbön álló, új processzorát, a Ryzent körülveszi. A történet szálai egészen 2011-re nyúlnak vissza, csúnyán mondva akkor döntöttek úgy a vállalatnál, hogy a saját (GlobalFoundries) gyártástechnológiával kínlódás helyett megveszik a Samsungét, eldobják a fenébe azt a túlzottan távoli jövőbe mutató architektúrát, amiből kb. semmi jó nem sült ki, és visszahívják azt az embert, aki a vállalat egyetlen igazán nagy processzoros dobását, a K8-as Athlon FX-et kitalálta.

Szűk két évvel ezelőtt egy kis cikkben foglaltuk össze a dolgok akkor állását, amit még egy névvel egészítenénk ki: Lisa Su. Talán nem véletlen egybeesés, hogy az új vezért is a Zen érlelése idejében választották, aki megcsinálta a Sony és Microsoft játékkonzolos üzletet, és a legutóbbi gazdasági jelentések szerint kifelé vezeti a gödörből a céget.

A marketinggépezet tavaly nyáron indult be, stílszerűen az Intel nagy fejlesztői konferenciájával egy időben tartották az első Zen bemutatót, ahol már látszott, hogy ez most végre tényleg elég ütős lehet, és a további részletek, majd a januári CES-en látottak is alátámasztották. Közben lefutott egy gyors átkeresztelés, mert kiderült, hogy a túl általános Zen kifejezést nem lehet csak úgy levédetni, így a horizon szóval kicsit összeturmixolva született meg a Ryzen. Ma pedig ott tartunk, hogy már a csapból is az AMD újdonsága folyik. És csak pozitív hírek jönnek! Drámaian javult az egyszálas teljesítmény, a többszálas tesztekben pedig az Intel jóval drágább megoldásait utasítja maga mögé. Miközben semmi szó nem esik gyártástechnológiai gondokról, túl alacsony órajelekről és hasonlókról.

A statisztikákból azt látjuk, hogy az érdeklődés hatalmas, a kedves olvasók szívesen foglalkoznak a téma olyan apró részleteivel is, hogy milyen lesz a gyári hűtés – ami egyébként hagyományosan kriminális az AMD-nél. Talán sosem volt még olyan közel az AMD, hogy megakassza az Intel idestova hét generáció óta töretlen és jól láthatóan művileg beszabályozott menetelését. Aztán lehet, hogy csak a marketing lett túltolva. Két évvel ezelőtti szavazásunkban a kedves olvasók majdnem 80%-a úgy gondolta, játékba kerülhet még az AMD, kíváncsiak vagyunk, hogy most mi a véleményük a Ryzen esetleges sikeréről!

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés