12 GB-os LPDDR4X-es memóriát hozott a Samsung

A fejlesztés a második generációs lapkákra épít, de a tokozáson már nem négy, hanem hat ilyen kapott helyet.

A Samsung már viszonylag régen bejelentette a második generációs, LPDDR4X szabványú memórialapkájának tömeggyártását. Ez a 10 nanométeres osztályú gyártástechnológián készülő fejlesztés 16 gigabites kapacitással rendelkezett, a beállítható effektív órajel pedig maximum 4266 MHz lehetett.

A vállalat erre 8 GB-os LPDDR4X memóriachipet készített a kezdetekben, de most itt a 12 GB-os verzió, amely négy helyett hat darab 16 gigabites lapkát tokoz össze. Ez a négycsatornás csomag 34,1 GB/s-os adatátviteli teljesítményt képes biztosítani, a magassága pedig 1,1 mm, ami az ultramobil eszközöknél nem éppen egy kedvező érték, de megfelelő tervezéssel belefér.

A hat darab 16 gigabites lapkát egyébként nem egyszerű egybetokozni, ugyanis a nagy teljesítményű ultramobil rendszerchipek négy darab 16 bites csatornán keresztül érik el az amúgy x16-os konfigurációjú LPDDR4X-es chipet. Az új memóriánál viszont hat lapka van, vagyis direkten nem lehet őket bekötni négy csatornára. A Samsung erre azt találta ki, hogy egy-egy csatorna kap egy-egy x16-os lapkát, míg a maradék csatornákra két-két x8-as konfigurációjú lapka kerül.

A Samsung már nagy mennyiségben gyártja az új fejlesztést, így az idei évben már érkezhetnek azok az ultramobil eszközök, amelyek 12 GB-nyi rendszermemóriát kínálnak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés