Hirdetés

2021-re megduplázná a flashmemóriákra vonatkozó gyártókapacitását a Samsung

A vállalat nagyjából 18 milliárd dolláros befektetést hajt végre, hogy bebiztosítsa a piacvezető pozícióját a címben említett területen.

A NAND flash lapkákra vonatkozóan az elmúlt időszakban csak nőtt az igény, ami elsődlegesen az ultramobil eszközök iránti kereslet növekedésével magyarázható. A probléma csupán annyi, hogy a memóriaárak növekedésben vannak, ugyanis jelenleg nem tudják tartani a lépést a gyártók a piac igényeivel. Ráadásul ezek a jövőben úgy néz ki, hogy csak nőni fognak, vagyis a gyártókapacitás bővítésére van szükség. Ezt a Samsung meg is lépi, ugyanis a cég bejelentette, hogy 2021-re nagyjából meg szeretnék duplázni az aktuálisan megmunkált waferek mennyiségét.

A dél-koreai óriáscég jelenleg havonta kétszázezer 300 mm-es wafert dolgoz fel, és ez a szám 2021-re megközelítheti a négyszázezret bár ezt valószínűleg nem fogja elérni. Ehhez a Samsung egy 17,7 milliárd dolláros beruházást hajt végre, amiből egy új gyár épül, és ez később kap még további 12,2 milliárd dollár értékű beruházást. A vállalat szerint ez lesz majd az iparág legnagyobb félvezetőgyára, persze csak akkor, amikor elkészül. Mindezek mellett további 5,2 milliárd dollárból lesz modernizálva a hwaseongi gyár, de az ezzel kapcsolatos konkrétumok még nem ismertek.

A hwaseongi gyár
A hwaseongi gyár

A Samsung elsődlegesen a Toshiba problémáit szeretné kihasználni a fenti lépésekkel. A japán vállalat birtokolja a flashmemóriák piacának második helyét, méghozzá közvetlenül a Samsung mögött. Ugyanakkor a Toshiba anyagi gondokkal küszködik, aminek következtében a dél-koreai óriáscég előtt komoly lehetőség adódik arra, hogy jelentősen növelje a piacvezető pozícióját. Ez logikus, hiszen amennyiben a legnagyobb konkurens nem tudja kiszolgálni a flashmemóriákra vonatkozó növekvő igényt, akkor a partnerek más gyártó után fognak nézni, és a Samsung rendkívül jó pozícióban lesz a megnövelt gyártókapacitásnak hála, hogy átvegye a Toshiba helyét.

A vállalat a fentiek mellett a felgyorsítja a 96 cellarétegű V-NAND fejlesztéseket is, amelyeket később mutatnak majd be.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés