Érkező memóriatechnológiákról beszélt a Samsung

Ki sem hűltek a legmodernebb szabványok, máris a leváltójukra fókuszál a dél-koreai óriás.

A Samsung a Tech Day 2021 rendezvényen nagyjából körvonalazta, hogy mire lehet majd számítani a memóriapiacon a távolabbi jövőt kémlelve, vagyis az aktuálisan legmodernebb szabványok után. Természetesen ezek a rendszerek még fejlesztés alatt állnak, így nem kőbe vésett adatokról van szó, viszont így is érdekes lehet látni a készülő memóriákat.

A DDR5-öt majd a DDR6 fogja váltani, ami nyilván nem meglepetés, és a jelenlegi tervek szerint 12,8 GT/s-os teljesítmény várható tőle, ami a DDR5 6,4 GT/s-jához viszonyítva duplázást jelent. Természetesen a szabvány terjedésével párhuzamosan lezajló fejlesztésekkel ezek az értékek tovább növelhetők, és a Samsung 17 GT/s-ot prognosztizál a DDR6-ra, miközben a DDR5-nél egyre valószínűbb, hogy elérhető a 8,5 GT/s. A DDR6 megjelenése 2024-es esztendő környékén lehetséges, de a fejlesztés kezdetlegessége miatt ezt azért nem érdemes szentírásnak venni.

Az LPDDR6 válthatja majd az LPDDR5X-et, és 17 GT/s-os sebességet is hozhat, miközben a fejlesztés egyik célja az energiahatékonyság nagyjából 20%-os javítása.

A gyorsítókhoz tervezett memóriaszabványok tekintetében a Samsung továbbra is a meglévő GDDR6 memóriaszabványban hisz, vagyis nem fognak a Micron GDDR6X-es irányába elmenni. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a cég szerint az 1znm node-jukon a meglévő szabvánnyal is elérhetőnek tűnik a 24 GT/s, ami a jelenlegi csúcsnak számító 18 GT/s-hoz viszonyítva derekas előrelépés. Készül azonban az új szabvány, amit a cég GDDR7 néven jelez az útiterven, és 32 GT/s várható tőle, méghozzá úgynevezett valós idejű hibavédelmi funkcióval, aminek a haszna még nincs kifejtve.

A következő generációs fejlesztéseket figyelembe véve talán a HBM3 van a legközelebb a megjelenéshez, aminek a tömeggyártását a Samsung már jövőre megkezdené, és erre nyilván a szerverpiacra szánt új gyorsítók le is csaphatnak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés