Hirdetés

Samsung és Infineon - csökkenő forgalom

A dél-koreai Samsung Electronics elektronikai konszern például jóval kevesebb bevételt könyvelhetett el az idei esztendő első negyedévében, mint 2002 hasonló időszakában. A vállalat nettó nyeresége 41 százalékkal, 1,13 milliárd wonra (855 millió euróra) csökkent tavalyhoz képest, éppenúgy, mint a forgalma is, amely 10,5 százalékkal lett kevesebb, 9,6 milliárd won (a won délkoreai pénz) volt az árbevétel.

A számítástechnikai és memóriachipek árcsökkenése, az iraki háború valamint az észak-korea kontra amerika atomvita rossz hatással vannak a bevételekre és a forgalomra is. A Samsungnál azonban úgy vélik: a második negyedévben ismét egyenesbe jöhet a cég.

Jóval rosszabb helyzetben van az Infineon. A HypoVereinsbank elemzője, Guenther Hollfelder nem látja rózsásan a jövőt, szerinte ugyanis a felhalmozódott adók és kamatok miatt az Infineon vesztesége a következő negyedévre elérheti a 192 millió eurót! A mínuszok egyre csak nőnek, hiszen az új üzleti évet még "csak" 31 millió eurós veszteséggel kezdte a vállalat. 2002 második negyedévében már 178 millió eurós veszteséget könyvelhetett el az Infineon. A helyzet pedig rosszabbodhat, hiszen az elmúlt két évben már milliárdos nagyságrendű veszteségeket volt kénytelen "lenyelni" a cég - elsősorban az alacsony DRAM-árak miatt.

Sajnos az egész információ-technológiai ágazatra jellemző a kisebb-nagyobb bevételkiesés vagy veszteség. Még az olyan szerencsés (tőkeerős) vállalatok is, mint az Intel vagy a Microsoft, megérzik a recessziót, és a jövőt illetően csak visszafogottan mernek nyilatkozni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés