A Samsung a félvezetőgyártás új királya

Negyed évszázad után sikerült letaszítaniuk a trónról az Intelt, ráadásul nem akármilyen évvel a hátuk mögött.

Tavasszal már pedzegettük, hogy az Intelt a félvezetőgyártói trónját komolyan veszélyezteti a Samsung, de akkor ez még csak egy lehetőség volt. Mára azonban a Gartner nyilvánosságra hozta a félvezetőgyártók 2017-es eredményeit, amiből látható, hogy maga az iparág igencsak robog, elvégre az idén elért 419,7 milliárd dolláros összesített bevétel 22,9%-os növekedés a korábbi évhez képest. Ebben rendkívül sokat segített a memóriapiacon kialakult helyzet, ugyanis a hiány miatt 64%-os növekedést könyvelhettek el az érintett gyártók, ami végeredményben a teljes félvezetőipart bevételének 31%-áért volt felelős.

A legfontosabb változás azonban az, hogy mostantól nem az Intel a félvezetőgyártás királya, ezt a szerepet ugyanis átvette a Samsung. Az Intel félvezetőgyártásból származó bevétele csupán 6,7%-kal tudott nőni egy év alatt, a dél-koreai óriáscég azonban 52,6%-os javulást produkált, és ez elég volt a helycseréhez.


(forrás: Gartner) [+]

A többi memóriagyártó is kiemelkedően teljesített, megemlítve a Hynix, a Micron és a Western Digital növekedését. Ezek annak voltak köszönhetők, hogy a NAND flashmemóriák ára éves szinten 17%-kal, míg a DRAM memóriáké 44%-kal emelkedett. Emiatt az aktuális kérdés, hogy a sokat nyerő cégek meg tudják-e tartani a pozíciójukat, elvégre a memóriaárak a jövőben eshetnek is, ami a bevételek csökkenéséhez fog vezetni.

Előzmények

Hirdetés