Samsung notebook blog: az AMD-s konfiguráció újabb megpróbáltatásai

Kisebb kitérők után folytatódnak a Series 3 sorozatba tartozó notebook megpróbáltatásai, aminek grafikus teljesítményét vizsgáltuk a legutóbbi bejegyzésben, hiszen az IGP-n felül egy külön Radeon dedikált GPU is helyet kapott benne, amelyek Dual Graphics módban képesek együttműködni. Viszont egy olyan konfiguráció esetében, mint az NP355V3C nem csak ez érdekes, hanem a többi hardverelem teljesítménye, az akkumulátor üzemideje, valamint a hűtés hatékonysága. Utóbbi különösen érdekes egy dupla grafikus vezérlővel felszerelt gép esetében.

A sort kezdjük az akkumulátor üzemidejével! A szóban forgó gép 48 Wh-s akkuja hat és háromnegyed óráig bírta szuflával olvasós tesztünkben, minimum fényerővel, kikapcsolt hálózati szolgáltatások mellett. Videózásra kicsit több, mint 4,5 óra jutott, szintén minimális fényerővel, tehát ha ugyanezt nappali fényben, nagyobb fényerősség beállításokkal kívánjuk megtenni, akkor ennél picit kevesebbel lehet számolni. A teljes terheléses teszt bekapcsolt Dual Graphics és Wi-Fi mellett történt, így 86 percet mértünk, ami annyira nem rossz teljesítmény, de játszani nyilván töltőre kötve érdemes.

Innen nézve a gép jobb oldala melegszik a leginkább, közvetlenül a memóriák és a szellőzőrostélyok környékén.
Innen nézve a gép jobb oldala melegszik a leginkább, közvetlenül a memóriák és a szellőzőrostélyok környékén. A bal oldal már jóval hűvösebb. [+]

Folytassuk a burkolat melegedésével és a hűtés vizsgálatával. Alapjáraton a ventilátor alacsony fordulatszámon hallható (állandó) halk susogása jelzi, hogy a gép működésben van, és terhelése is csak szép lassan, fokozatosan kapcsol magasabb fordulatra. Amíg nem dolgoztatjuk komolyabban, addig nagy zajra nem számíthatunk még tíz perc után sem. Az igazi megterhelést a komolyan grafikus számításokat igénylő alkalmazások jelentik, de a legmagasabb fordulatszám eléréséhez 15 percet kellett járatnunk maximumon, ami nagyjából 30 dB zajt csap.

A halk működésért cserébe melegebb burkolattal kell számolni. A gép bal oldalán helyezkednek el a fő hardverelemek, amelyek 28-29°C-ig melegítik a burkolatot a billentyűzet felőli oldalon, míg alul 35-37°C-ig is elkúszhat a hőmérő virtuális higanyszála. Terhelés alatt a felső oldalon a bal alsó sarokban már 39°C-ot olvastunk le, a touchpad 34°C-ig melegedett, a többi ponton 23-27°C-ot mértünk. Alul is forrósodott a helyzet, a legmelegebb ponton 40, a többi ponton 34-38 °C-ot láttunk a kijelzőn.

Következő, a témát lezáró bejegyzésben az általános teljesítményről lesz szó.

Azóta történt

Előzmények