Samsung notebook blog: HomeSync androidos set-top box és felhős adattároló

Kicsit elkalandozunk most a notebookoktól, hiszen nemrégiben írtunk a Samsung felhős szolgáltatásáról, a HomeSync Lite-ról, és akkor megígértük, hogy megmutatjuk hamarosan azt az eszközt is, ami a felhős feladatokhoz nem egy PC erejét hívja segítségül, hanem önmagában képes ellátni az otthoni felhő feladatát – kvázi egy erre kialakított hardver segítségével. Ez lenne a Samsung HomeSync, ami lényegében egy igen mutatós, letisztult doboz, belsejében 1 TB-os merevlemezzel, illetve a szolgáltatások biztosításáért felelős hardverrel, ami egy 1,7 GHz-es kétmagos Samsung Exynos rendszerchipet és 1 GB DDR3 memóriát, valamint egy NAND flash tárolót jelent, melyen az operációs rendszer található. Ez utóbbi egyébként nem más, mint az Android 4.2.2, amiből már kikövetkeztethető, hogy a HomeSync nem csak egy egyszerű NAS, azaz hálózati adattároló, hanem azért annál több.


[+]

Erre akkor jövünk rá, amikor a hátoldalon a két USB 3.0-s és Gigabit Ethernet portok mellett megpillantjuk a HDMI és SPDIF kimenetet, azaz a készülék tévére, erősítőre is köthető. A hálózathoz való csatlakozás egyébként nem csak vezetékkel lehetséges, mivel beépített kétsávos Wi-Fi vezérlőt is találunk benne, emellett az eszköz Bluetooth 4.0-s kapcsolat megteremtésére is alkalmas, illetve az NFC-t is támogatja. Utóbbi egyébként hihetetlen mértékben megkönnyíti a konfigurálást, ha nincs kéznél egér és billentyűzet, csak egy NFC-t nélkülöző tablet vagy okostelefon, ekkor ugyanis a regisztrációs procedúra eltart egy darabig. NFC-s telefon esetében nem volt ilyen gond, a HomeSync applikáció telepítése után érintésre azonnal összeszinkronizálódott a telefonban lévő fiók a HomeSync-kel és máris használható volt a rendszer.


[+]

Természetesen nem kell egér és billentyűzet a doboz használatához, gyakorlatilag bármilyen okostelefon vagy tablet megteszi, mely a HomeSync alkalmazás telepítése után távirányítóként képes működni – technikailag a kijelző a touchpad, de ha giroszkóp is van az eszközben, akkor a levegőben egerészhetünk. Márkára vonatkozó kikötés ebben az esetben nincs, a minimum követelmény az Android 4.1 vagy annál újabb változat. Ezzel tehát kezelhetjük az eszközt, elindíthatjuk a rajta található applikációkat, melyek száma bővíthető a Play áruházból, lejátszhatunk filmet, zenét vagy videót, illetve bármit, ami a HomeSync merevlemezén vagy a helyileg csatlakoztatott tárolókon, esetleg a hálózaton található DLNA kompatibilis eszközökön található, vagy éppen streamelhetünk az internetről is.


A HomeSync főoldala indulás után [+]

A HomeSync tehát egyrészt egy médialejátszó, másrészt bármilyen normál tévéből okostévét varázsol a tudásának hála, hiszen a különféle alkalmazásokat és a böngészőt is képes a tévé kijelzőjére költöztetni. Mindenesetre a kompatibilitáson van még mit csiszolni, ugyanis nem minden fájllal birkózott meg, így például gondot okozott a Quicktime videók lejátszása, de nem szerette az m2ts formátumot sem – mkv-t viszont lejátszik és a DTS is megy, de ennél újabb formátumokat nem tud dekódolni. Azt is hozzá kell tenni, hogy a HomeSync teljes körű kihasználásához Samsung mobil eszközök erősen ajánlottak (Galaxy S3, S4, Note 2, Note 3, Tab 2, Tab 3, Galaxy Camera stb), ezek ugyanis tartalmazzák az úgynevezett Samsung Linket, leánykori nevén az Allshare Play szolgáltatást, amivel egyszerűen küldhetünk a telefonról képeket, zenét és videót a tévé képernyőjére. Sőt, igény szerint elkészített képeink és videóink azonnal szinkronizálódnak a HomeSync boxra, bárhol is vagyunk a világban (feltéve, hogy van aktív internetkapcsolat), így az otthon maradtak azonnal megnézhetik az általunk lőtt képeket, videókat. Persze csak akkor, ha azokat nem privát, hanem publikus mappánkba szánjuk.


[+]

A HomeSync több felhasználót képes kezelni, és ezek adatait képes egymástól teljesen elkülöníteni, a jogosulatlan hozzáféréstől megvédeni. Emellett távolról is elérhetjük a "dobozban" tárolt anyagainkat, ami szintén bármilyen médiafájl lehet (amit le tudunk játszani a mobil eszközön), tehát valódi felhős adattárként tudjuk használni a HomeSync-et, ami éjjel és nappal képes kiszolgálni igényeinket és extraként Dropboxból is képes adatainkat szinkronizálni. Feltéve, hogy nem kapcsoljuk ki, de erre nincs szükség, ugyanis az eszköz teljesen zajtalan, és működése alig igényel energiát, a felhős funkciókhoz pedig tévére sincs szüksége.

Távoli notebookon található állományok is lejátszhatóan DLNA-n keresztül
Távoli notebookon található állományok is lejátszhatóan DLNA-n keresztül [+]

A Samsung HomeSync-et egyelőre nem találtuk a hazai boltokban, de 300 dolláros ára 70-80 000 forintos hazai árcédulát sejtet, ami nem kevés, főleg hogy van bőven konkurencia az androidos lejátszók piacán, itt azonban egy picit többet is kapunk. Helyzetén viszont nem könnyít az sem, hogy egyelőre vannak még hiányosságai, például felbontás és képfrissítés megváltoztatására nem láttunk opciót, képarányt sem tudtunk állítani, csak a szélesvásznú képet tudtuk összébb húzni. Persze voltak funkciók, amiket nem tudtunk kipróbálni megfelelő eszközök híján, ilyen például a biztonsági kamerákkal való együttműködés, de azon a véleményen, miszerint egyelőre a HomeSync még nem egészen kiforrott, nem sokat változtatott volna. Ugyanakkor az Android platformnak hála megvan az az előnye, hogy hiányosságai könnyen kiküszöbölhetőek, ha a fejlesztők is úgy akarják.

A Galaxy S3-mal lőtt fotó azonnal felkerült a felhős tárhelyre, azaz a HomeSync-re
A Galaxy S3-mal lőtt fotó azonnal felkerült a felhős tárhelyre, azaz a HomeSync-re [+]

Előzmények