Idehaza is befutott a Samsung 9 notebookszéria zászlóshajója, a 900X3A

A Samsung Electronics mintegy másfél éve debütált a hazai piacon saját márkanév alatt árusított notebookokkal, habár a vállalat már 20 éve készít notebookokat más piacokra, továbbá OEM gyártóként több, saját üzemmel nem rendelkező vállalat számára gyártott laptopokat. Ennek ellenére sokak szemében notebookfronton a Samsung márkanév nem cseng olyan jól, mint azoké a cégeké, akik már sok-sok éve vannak jelen az európai és a magyarországi piacon.


[+]

Éppen ezért a gyártó azon dolgozik, hogy ezt a szemléletet megváltoztassa. Ennek első látható jele a mai napon hivatalos keretek között is bemutatott Samsung 9-es notebook széria, aminek legelső és egyben legújabb tagja a 900X3A, mely a kínálat legtetejét képviseli. Az új modellt tehát egyértelműen a prémium kategóriába sorolja a vállalat, tehát annak a magasabb keresetű rétegnek szánják, akik számára a dizájn legalább annyira fontos, mint a használhatóság.


[+]

A notebookról már több ízben hírt adtunk, többek között látható volt a Budapesten megrendezett Samsung Fórumon, továbbá a blog keretein belül is foglalkoztunk vele, valamint az amerikai megjelenést is figyelemmel kísértük.

A dúralumíniumból készült, 13,3"-es ultrahordozható gép tömege 1,31 kilogramm. Legvastagabb pontján csupán 16,3 mm vastag, emiatt többen az Apple MacBook Air ellenlábasát látják benne. A konfiguráció nagyban hasonlít az amerikai piacra szánt gépekéhez, de a 900X3A itthon egyelőre csak az 1,6 GHz-es, ultraalacsony feszültségű Core i5-2467M processzorral lesz elérhető, ami mellé 4 GB DDR3 memóriát és egy 128 GB-os SSD-t társítanak. A grafikus vezérlő szerepét természetesen a processzorban található Intel HD Graphics 3000 játssza, dedikált vezérlő nincs. Az operációs rendszer a 64 bites Windows 7 Home Premium, aminek a gép bekapcsolásától számítva mindössze 15 másodpercre van szüksége, hogy betöltődjön – ebben persze nagy szerepe van az SSD-nek is.


[+]


[+]

A vékony házban lévő matt kijelző felbontása 1366x768 képpont, de sajnos csak TN panel kapott benne helyet, melynek maximális fényereje viszont a 400 cd/m²-t is eléri, és ezt képes automatikusan szabályozni a beépített fényérzékelő szenzor segítségével. USB portokból egy 2.0-s és egy 3.0-s áll rendelkezésre, valamint van micro HDMI kimenet és microSD kártyaolvasó is.

Az adatkapcsolatért a Gigabit Ethernet, az IEEE 802.11b/g/n Wi-Fi és a Bluetooth 3.0 vezérlők felelősek. Az Ethernet csatlakozó nem a szokványos RJ-45 aljzat, hanem egy speciális kivitel (amihez természetesen jár átalakító), amire azért volt szükség, hogy elférjen a gép két oldalán és alján található lenyíló ajtó mögött, mely az említett csatlakozókat rejti. Természetesen a beépített mikrofon és webkamera is szerepel a 9-es repertoárjában.

A gép billentyűzete fehér háttérvilágítást kapott, ennek fényereje hét lépésben állítható, valamint a Wi-Fi bekapcsolására szolgáló gomb szerepét az F12 billentyű vette át, de van Fn váltó gomb is. A Num Lock, Scroll Lock, Caps Lock, valamint az említett F12 billentyűkre egy-egy aprócska kék LED került, mely jelzi, hogy a hozzájuk tartozó funkciók be vannak-e kapcsolva, vagy sem.


[+]

A tápellátásról egy házilag nem kivehető, hatcellás lítium-polimer akkumulátor gondoskodik, ami 7 óra használatot tesz lehetővé.

A Samsung 900X3A notebook kettő helyett három év garanciával érkezik a boltokba, és természetesen a 72 órás pixelhiba-garancia is vonatkozik rá. Mindezért 369 990 forintot kell majd fizetni. Első körben az egyik vezető telekommunikációs partnernél, majd utána Magyarország egyik legnagyobb szakkereskedő üzletláncánál lesz elérhető akár 0% THM-es részletfizetési konstrukcióban is.

A gépet természetesen meg is tapogattuk. Elöljáróban csak annyit tudunk elmondani, hogy kívülről a minőség nagyon rendben van, az anyagválasztás szuperül sikerült. A vékonyság ellenére a váz kellően merev, a kijelző sem hajlik egykönnyen, ráadásul alul nem csak két zsanérral fogták oda. Maga a notebook működése hangtalan és valóban rendkívül gyorsan indul.


[+]

A matt kijelző betekintési szöge oldalirányból jó, de alulról-felülről vizsgálva a kelleténél jobban sötétedik-világosodik, ami azért problémás, mert a fedél csak kb. 130 fokban nyitható. A megjelenítő panel ugyan matt és kávája meglehetősen vékony, de ez utóbbi sajnos fényes. Hogy ez mennyire lesz zavaró, az majd a gyakorlatban, teszt során fog kiderülni. A kinyitható oldalajtók ötletesek, csupán az a kérdés, hogy ez mennyire fog tetszeni a felhasználóknak. Minket csak az Ethernet átalakítós dolog aggaszt, hiszen ha otthon felejtjük, akkor nehéz lesz pótolni.


[+]

Az apróságok ellenére a 9-es nagyon ígéretesnek tűnik, de végleges véleményt csak akkor formálunk, ha újrainduló blogunk keretein belül is alá tudjuk vetni behatóbb vizsgálatoknak. Addig pedig marad a nyálcsorgatás.

Azóta történt

Előzmények