Hirdetés

Sokféle változat épül az Intel Skylake fejlesztésére

Kiszivárgott az Intel legújabb útiterve, mely elsődlegesen az asztali piacra vonatkozóik, de a gyártókhoz eljuttatott dokumentumokban mobil megoldások is feltűnnek, így körvonalazódik a vállalat 2015-ös esztendőre vonatkozó terve. Bár ez az elmúlt egy évben sűrűn változott, de úgy néz ki, hogy az új dátumokat már képesek lesznek tartani.

A Skylake lapka esetében a mobil piacon lesz Y, U és H verzió. Az Y sorozat két processzormagot rejt egy GT2-es IGP mellett (utóbbi már a Gen9 architekúrára épül), a fogyasztás pedig 4 watt SDP körül alakul majd. Az U verzió szintén két processzormagot tartalmaz, de a GT2-es IGP mellett lesz GT3-as konfiguráció, ráadásul EDRAM-mal kiegészítve, míg a TDP fogyasztás 15-28 wattos tartományban mozog. Ezek a BGA tokozású megoldások DDR3L memóriát kaphatnak és platformdizájntól függően egy, vagy két memóriacsatornát használhatnak. A H opció szintén BGA tokozást használ, de már mindegyik modell négy processzormagot rejt, illetve az IGP lehet GT2 és GT4 konfiguráció. Utóbbihoz jár az EDRAM, illetve ezeknél a 35-45 wattot fogyasztó modelleknél már DDR4 memóriát kell használni. Az Intel minden esetben a tokozásra teszi a déli vezérlőhidat, így egyes termékek igen komplexek lesznek, hiszen három chip is lehet egy tokozáson.

A Skylake esetében már tudni, hogy némileg fejlettebb processzormagot kap, amely támogatja az AVX3.2-es utasításkészletet, illetve elérhető lesz az SHA kiterjesztés, ami a magokba épített fixfunkciós hardvert dolgoztatja az erre felkészített SHA1 és SHA256 hash algoritmusoknál. Az IGP esetében úgy néz ki, hogy a legerősebb GT4-es konfiguráció 72 darab feldolgozót tartalmaz, de a GT3 és a GT2 opció paraméterezése még nem ismert. Az EDRAM esetében azonban lesz 64 és 128 MB-os opció is. Elvileg a H-s modellek kapják meg az utóbbit, mert csak ennek a megoldásnak elég nagy a tokozása, hogy ez a memória elférjen rajta. A többi Skylake fejlesztés esetében be kell érni 64 MB-tal. A mobil verziók startja még nem ismert, de várhatóan a következő év végére lesz időzítve.

Az asztali piacon az Intel érdekes módon váltja le a Haswell lapkát. Gyakorlatilag a Broadwell és a Skylake kódnevű fejlesztések egyszerre fognak érkezni. Persze külön foglalatba helyezhetők, illetve a Skylake esetében még azt is el kell dönteni, hogy DDR4 vagy DDR3 memóriával rendelkező alaplapot érdemes hozzá venni. Utóbbit vegyük ki a képletből, hiszen ez inkább az anyagiak kérdése lesz, mivel a DDR3 eleinte nem lesz lemaradásban a DDR4-hez képest.

A Broadwell fogja képviselni a hagyományos vonalat, így bár az IGP-jét gyorsra tervezi az Intel, de a processzormagok órajele is a megszokott szinten lesz. Emellett ez lesz a tuningolható asztali opció, hiszen a Skylake összes asztali verziója szorzózáras. A Skylake lesz a Haswell valódi leváltója, így kétmagos, illetve négymagos opciók is érkeznek, illetve az IGP-je is épülhet GT2 vagy GT4 konfigurációra. Utóbbi 64 MB EDRAM-ot is használ, valamint voltaképp a legjobb lapka majdnem 70%-a a grafikus vezérlőből áll, tehát érezhető, hogy az Intel hova helyezte a hangsúlyt. A paraméterezésnél is az IGP élvez elsőbbséget, ami némileg visszafogottabb órajeleket eredményez majd a processzormagok szempontjából.

Az Intel ezt a váltást okkal tervezte így, hiszen akár törölhették volna az asztali Broadwell startját, de felismerték, hogy ez a termék jó kiegészítés. A Skylake előnye, hogy a Broadwellel ellentétben tényleg támogatja az OpenCL 2.0 és az érkezű új verzió összes újítását, így portolható rá az új generációs konzolokon használt Havok middleware is. Ez lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy a konzolok integrációjához tervezett fizikai szimulációkat ne kelljen kényszerűen kikapcsolni, így ezek szimplán átmenthetők PC-re. Ez persze az IGP-vel nem rendelkező, vagy mély integrációt nem támogató lapkák esetében így is korlátozásokhoz vezet, de ha a játékost érdeklik az új generációs szimulációk, akkor az Inteltől is vásárolhat majd olyan hardvert, ami ezeket képes futtatni. Egyéb esetben pedig ott lesz a Haswell-E és a Broadwell-K a teljesítményre vágyó tuningosoknak, persze az új generációs eljárások hatékony támogatása nélkül.

Az Intel ugyan két generáció egyidejű forgalmazásával döntésre kényszeríti a felhasználókat, hiszen a Broadwell és a Skylake eltérő előnyöket kínál majd, de e stratégia mellett szól, hogy kiszámíthatatlan a fejlesztők hozzáállása, illetve az sem biztos, hogy a játékosok elsőre megértik, hogy az IGP már nem csak a grafikára jó, hanem a szimulációs számítások futtatására is. Bár ez elsődlegesen egy kommunikációs probléma, de a potenciális vásárlók megkérdőjelezhetik a legjobb Skylake lapka óriási IGP-jét, így anélkül, hogy a vállalat elmagyarázná a koncepció előnyeit, szimplán rámutathatnak az alternatívát képző Broadwell-K-ra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés