Solaris AMD64-re

A News.com jelentése szerint a Sun Microsystems tisztségviselője bejelentette, hogy a cég tervezi egy olyan Solaris operációs rendszer változat kiadását, mely kihasználja az AMD64 architektúra előnyeit, vagyis Opteron, illetve Athlon 64 processzorokon fog futni. A lépés azért is érdekes, mert a Sun korábban mindent megtett, hogy a 64 bites Intel Itanium processzorok ne váljanak népszerűvé.

Jonathan Schwartz, a Sun szoftverfejlesztésért felelős vezetője szerint választásuk az AMD Opteron processzorra annak teljesítménye miatt esett. Az általuk vizsgált rendszerek nagyon jól teljesítettek, állította Schwartz.

Az Opteron processzorokhoz szánt Solaris tesztverziója a tervek szerint 2004 első negyedévében érkezik; a végleges verzió az év folyamán valamikor később jelenik meg. A hír komolyságát az is jelzi, hogy a Sun már olyan álláshirdetést is közzé tett, ahol szoftverfejlesztőt keresnek megfelelő AMD64 architektúra ismerettel.

A Solaris a Unix egy válfaja, melyet szerverekhez szánnak. Eddig csak a Sun SPARC processzorokhoz, illetve 32 bites x86-os processzorokhoz volt elérhető, más 64 bites rendszerekhez - mint például az Intel Itanium - nem.

Az egyelőre nem világos, hogy a Sun felhasználja-e az Opteron processzorokat saját szervereiben, vagy nem. Erről eddig ellentmondó Sun nyilatkozatok hangzottak el. A cég relatív olcsó szervereiben korábban felhasználta az Intel és az AMD x86-os processzorait is, míg a közép- és felső kategóriába saját SPARC processzorait ajánlotta. A Sun nem akarta az egyéb 64 bites processzorok elterjedését, hiszen az konkurenciát jelentene saját megoldására. Ezért is próbálta az Itanium processzorokat rossz színben feltűntetni. Most miért karolja fel az Opteront? Nos, valószínűleg az Intellel szemben az AMD-ben nem lát olyan céget, mely közvetlenül fenyegetné szerverpiaci pozícióit. Így elképzelhető, hogy a Sun jövőbeli, belépő szintű szervereiben Opteron szív dobog majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés