Szilíciumszintű javítást ígér a Spectre és a Meltdown sebezhetőségekre az Intel

A vállalat vezére szerint az év végén érkeznek az első javított processzorok, de arról nincs adat, hogy ezek pontosan mely modellek lesznek.

Brian Krzanich, az Intel elnök-vezérigazgatója a negyedik negyedévre vonatkozó üzleti beszámoló hivatalos konferenciáján bejelentette, hogy a vállalat a Spectre és a Meltdown sebezhetőségekre szilíciumszintű javítást hoz az év végén – írta meg a Tom's Hardware. Arról persze nincs pontos adat, hogy itt mely processzorokról van szó, így a konkrétumok csak később fognak kiderülni.

A szilíciumszintű javítás azonban érdekes kérdéseket vet fel. A Meltdown sebezhetőségre még relatíve könnyű is ilyen választ adni, hiszen az architektúra szintjén nem feltétlenül szükséges engedélyezni az olyan memória-, ezen belül is spekulatív referenciákat, amelyek magasabb szinten privilegizált adathoz férnének hozzá alacsonyabb szintű privilegizált módban való futtatás során. Erre példa is van az iparágon belül, hiszen az AMD processzorai így működnek, és a Meltdown sebezhetőségre immunisak is. Persze ezt nem szerencsés utólag beépíteni, sokkal jobb, ha a dizájn alapból erre van tervezve, mert valamekkora lassulással is járhat egy későbbi foltozás. Ugyanakkor biztosan jóval gyorsabb még így is a hardveres megoldás, mintha az operációs rendszertől függne a biztonság garantálása.

A Spectre sebezhetőség érdekesebbnek számít. Ez annyira általános, illetve finoman szólva is galád módon teszi támadhatóvá a rendszert, ami ellen egyáltalán nem biztos, hogy csak hardveres megoldással védekezni lehet. Persze könnyen elképzelhető, hogy Brian Krzanich a szilíciumszintű javításba a megfelelő mikrokódot is beleszámolja. Itt addig nem leszünk sajnos okosabbak, amíg az vállalat nem részletezi, hogy konkrétan milyen elgondolásokkal foltozzák a sebezhetőségeket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés