Megnövelheti az SSD-k élettartamát a CellCare technológia

A mai SSD-k legnagyobb problémája, hogy a NAND flash lapkák a gyártástechnológia fejlődésével egyre gyengébb tűrőképességet mutatnak fel. Az SLC típusú megoldások aránylag jól bírják, de ezek nagyon drágák, így a legtöbb cég már a vállalati környezetben is áttért az MLC NAND flash alkalmazására. Természetesen az élettartam növelésére rengeteg trükköt bevetnek a vállalatok, melyek alapvetően jól működnek, de sokkal jobb technológiára lenne szükség a folyamatos fejlődés biztosítása érdekében.

Az STEC látja a problémákat, és előálltak a CellCare technológiával, mely konkrétan az MLC NAND flash lapkák által elviselt írási ciklusok számát képes drámaian megnövelni. A vállalat szerint egy átlagos 24 nm-es MLC NAND flash chip egyetlen cellája nagyjából 3000 írást visel el. Természetesen vannak ennél jobb lapkák is, de a nagy átlagot figyelembe véve a cég megállapítása helytálló. A CellCare technológia alkalmazásával azonban ez az érték 40 000-re tornázható fel, vagyis az STEC több mint tízszeresére növelheti az MLC NAND flash lapkák élettartamát.

A CellCare technológia alapja, illetve maga a titok alapvetően nem a NAND flash lapkában rejtőzik, hanem a vezérlőben, illetve a firmware-ben. Az STEC már számos JEDEC tesztet is teljesített, így a CellCare technológiával elérhető különbségeket az alábbi adatok jól mutatják.

Az STEC egyelőre még fejleszti a rendszert, de a cég adatai szerint a CellCare még az idén bevethető állapotban lesz. A technológiára várhatóan elsősorban a vállalati szférába szánt SSD-k fognak építeni, de nem kizárható, hogy később az olcsóbb meghajtókban is megjelenik, ez azonban leghamarabb 2013-ban történhet meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • STEC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés