Strapabíróbb SSD-ket szeretnének a vállalatok

A Smart Storage Systems egy érdekes kutatást végzett az SSD-kkel kapcsolatban. A cég azt vizsgálta, hogy mi az a probléma, ami visszatartja a vállalatokat a HDD-k SSD-re való cseréjétől. Az előnyök a váltással nyilvánvalók, hiszen az új technológia jóval gyorsabb az öregedő merevlemezekhez képest, és ez főleg vállalati szinten számíthat komolyan. Vannak azonban hátrányok is, ugyanis amíg a HDD-k adattároló felülete gyakorlatilag korlátlan ideig írható, addig az SSD-khez használt NAND flash lapkák cellái egy idő után elhasználódnak. Ekkor a tárolt információ ugyan nem veszik el, de az adott cellát nem lehet többet írni.

A friss felmérés szerint a strapabírás az SSD-k terjedésének legnagyobb problémája. A megkérdezettek 77%-a szerint ez az a terület, amire a fejlesztéseket koncentrálni kellene, mivel így több vállalat számára lehetnek megfontolandó alternatívát az új tárolók. Mindezek mellett a kutatásban résztvevők 55%-a tartja fontosnak, hogy a strapabírás mellett még olcsók is legyenek az SSD-k. Ennek megfelelően azt kellene vizsgálni, hogy az olcsóbb MLC NAND flash lapkák celláinak átlagos élettartamát, hogyan lehetne növelni.

A kutatás arra is rávilágított, hogy a megkérdezettek 52%-a használ SSD-t a vállalati rendszeren belül (ebbe azok a szerverek is beletartoznak, amelyekben HDD is van az SSD-k mellett). Érdekes, hogy a vállalati igényekhez kialakított SSD-k helyett sokan az olcsóbb, tömegpiac számára szánt megoldásokat vásárolják. Ezeket nem éppen komoly terhelési szintre tervezték, így a garancia lejárta előtt jellemzően ki is kell cserélni őket, mivel szimplán elhasználódnak.

Szintén érdekes, hogy a résztvevők 59%-a úgy gondolja, hogy az SSD érett technológia a vállalati igények szempontjából, ugyanakkor egy 10 pontos skálán a megkérdezettek 72%-a hetesre, vagy gyengébbre értékelte az SSD-k strapabírását.

Az SSD-re való váltás szempontjából a kérdőívet kitöltők 41%-s a sebességet jelölte meg, mint elsőként megfontolt szempont, ami teljesen érthető döntés. Kérdés azonban, hogy az SSD milyen típusú NAND flash lapkákra épüljön. 40% szerint az MLC a vállalati igényekhez a legjobb alternatíva, de 30% a jobb strapabírással rendelkező SLC-re esküszik. A cellák elhasználódása szempontjából a TLC a legrosszabb, így nem meglepő, hogy csak a megkérdezettek 7%-a választaná.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés