Intel SSD DC S3700 – a vállalati adattárolás új kora

Az Intel a múltban egyre nagyobb hangsúlyt fektetett a vállalati SSD-k fejlesztésére és értékesítésére, az X25-E modelleket egy bő évvel ezelőtt az SSD 710 széria váltotta, most pedig a gyártó olyan adattárolókat jelentett be, amelyek forradalmasíthatják az iparágat, legalábbis a papíron közölt képességek alapján. Az Intel SSD DC S3700 egy új jelölést is hozott, nevében a DC a Data Center szavak kezdőbetűit rejti, vagyis már nevében is elsődleges felhasználási körükre utal.


[+]

Az elődökhöz képest a legfontosabb újítás, hogy ez az első Intel SSD, amit a saját fejlesztésű 6 Gbps-os SATA vezérlőjükkel szereltek, a legtöbb „varázslatért” ez a lapka felel. Általánosságban elmondható, hogy az SSD tárolók mindaddig gyorsan és aránylag egyenletes sebességgel dolgoznak, amíg tisztességes mennyiségű szabad terület található rajtuk, azonban komolyabb véletlenszerű I/O terhelés esetén így is előfordulhatnak döccenők. Ez egy átlagos felhasználónak nem okoz különösebb törést, azonban egy olyan RAID tömbben, ahol a számos SSD egymással közösen és szinkronban dolgozik, a probléma hatványozottan jelentkezik, ráadásul a vállalati szegmensben létfontosságú a minél kisebb késleltetés. A gyártó a DC S3700-vel kapcsolatban a 4 kB-os blokkokon mért véletlenszerű olvasásra és írásra rendre 76 000 és 36 000 IOPS-os csúcssebességeket közölt, amely már önmagában is szép teljesítmény, de ami még fontosabb, hogy minden körülmények között maximum 10-15%-os ingadozást ígérnek. Összehasonlításként egy átlagos SSD esetében a terhelés függvényében az IOPS értékek akár 10-szeres ingadozása is előfordulhat.


[+]

Fedélzetén a már jól ismert HET-MLC NAND lapkák sorakoznak, a HET a High Endurance Technology rövidítése, amely azt az eljárást takarja, amely segítségével SLC közeli képességek érhetők el költséghatékonyan és nagy tárterület mellett. A jelek szerint a kíméletlen, folyamatos nyüstölést is jól fogják bírni, az Intel szerint ha minden nap kapacitásuk tízszerese kerül felírásra, akkor legalább 5 évig garantáltan problémamentesen üzemelnek majd; ez a 800 GB-os modell esetében 14,6 petabájtot jelent. Az SSD 710-hez hasonlóan az ellenálló képességet itt is elkülönített kapacitás biztosítja, amelynek blokkjai „beugranak” a hibásnak észleltek helyére, de a 710 60%-os „pazarlásával” szemben a DC S3700 bő 30%-kal is beéri a fent említett értékek eléréséhez. A kevesebb tartalék ellenére is jelentősen növekedő élettartamot az idők folyamán sokat fejlődött 25 nm-es MLC-HET gyártástechnológia teszi lehetővé. Az új vezérlő többek között teljes hardveres 256 bites AES kódolást, valamint maximum 500 és 460 MB/s-os szekvenciális olvasási és írási tempót biztosít. A fedélzeten 1 GB-os ECC DRAM teljesít szolgálatot, de minden más memóriamodult (NAND és SRAM) is hibajavítás véd.

Az Intel SSD DC S3700 meghajtók terhelve körülbelül 6 wattot fogyasztanak (a csúcs 8,2 watt), így mobil rendszerekbe nem igazán alkalmasak, de szerverekben szorgoskodva ez aligha fog bárkit is rosszul érinteni. A 2,5”-es DC S3700 100, 200, 400 és 800 GB-os kapacitásban érkezik, azonban két apróság, egy 200 és egy 400 GB-os, 1,8”-es meghajtó is elérhető lesz majd, amelyekkel az egyre népszerűbb mikro- és pengeszerverek piacát célozzák. A 100, 200, 400 és 800 GB-os modellek vételára rendre 235, 470, 940 és 1880 dollár lesz, ami elég magasnak tűnhet, de a vállalati szegmens megbízhatóságáért mindig is komoly felárat kérnek, ráadásul az SSD 710 sorozat átlagos 6,30 dollár/GB-os indulóárához képest a DC S3700 2,35 dollár/GB-os átlag fajlagos költséggel bír.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés