Szivárognak az adatok az új csúcs-GeForce-ról

Az NVIDIA a CeBIT-en már megmutatta a márciusban érkező új csúcsmodellt, de sajnos csak zárt ajtók mögött, így biztosat csak azok tudnak, akik aláírták a titoktartási szerződést. Persze ilyenkor már szivárognak az információk, hiszen az adatokat nagyon nehéz titokban tartani, és alapvetően, ha elszólja magát valaki, akkor is kicsi az esélye, hogy kiderülhet ki volt az elkövető. A megbízható forrásokra hivatkozó pletykák szerint az NVIDIA új csúcskártyája GeForce GTX 590 névre hallgat és március 22-én fog debütálni. A hírek szerint a termék a holnap kezdődő PAX East rendezvényen ki lesz állítva, de adatokra ekkor sem lehet számítani.

A pletykák alapján a Radeon HD 6990 ellenfelének szánt kártya két darab GF110-es GPU-t fog alkalmazni, melyek összesen 1024 darab CUDA magot tartalmaznak. Az NVIDIA a GF110 gyártásának kezdete óta válogatja a legjobb chipeket, amelyeket félre is tettek, így lehetségessé vált a 375 wattos TDP fogyasztás elérése. A méretes nyomtatott áramkörön található lapkák úgymond teljes értékűek, vagyis a memóriabusz is 384 bites lesz, azaz a kártyán 3 GB-os GDDR5 szabványú fedélzeti memória lesz, ami GPU-nként másfél gigabájtot jelent.

A működési frekvenciáról nincs pontos adat, de valamivel 600 és 1200 MHz fölött lesz a mag- és a shaderórajel, míg a memória effektív 3,4 GHz-en ketyeghet. Ez a termék állítólag nem lesz szabadon konfigurálható, vagyis a fogyasztása csak az órajelek csökkentésével vihető a PCI-SIG 300 wattos határértéke alá. Ezt persze minden további nélkül meg lehet tenni. A 375 wattos értékből kiindulva valószínűleg 400-500 MHz közötti magórajellel a rendszer megfelelhet a szabványnak. Arról nincs szó, hogy a paraméterek mérséklése megtörténik-e, így egyelőre csak annyi tudni biztosan, hogy dobozos verziók lesznek a GeForce GTX 590-ből. A kártya egyébként két darab 8 tűs PCI Express konnektorból szerzi az energiát, továbbá az SLI konfigurációnak hála egymagában képes lesz három monitor meghajtására.

A nagy csata tehát úgy néz ki, hogy megtörténik. A vörös és a zöld oldal szörnyetege összecsap, ráadásul az alapparaméterek mellett papíron azonos fogyasztással.

Előzmények

Hirdetés