A szoftver lesz a radeonos Exynos fő fegyvere

A Samsung az AMD GPU IP-je mellett a vállalat szoftveres hátterét is felhasználja.

Még tavasszal írtunk arról, hogy idén megjelenhet a Radeonnal felturbózott Exynos, és úgy néz ki, hogy ez tényleg megvalósulhat, mivel egyre több információ lelhető fel a fejlesztéssel kapcsolatban. A készülő lapka technikai paramétereit az AMD és a Samsung is eléggé jól védi, nagyjából annyit lehet tudni, hogy sebességben bőven felveszi a versenyt a többi ultramobil megoldással. Nem ez azonban a fókusz, hanem a szoftveres háttér.

A radeonos Exynos kiemelt terméktámogatást kap majd, az AMD folyamatosan biztosítani fogja a szükséges meghajtókat a Samsungnak, amelyeket az adott platform alkalmazás-áruházán belül le is lehet majd tölteni. A legnagyobb hangsúlyt a Vulkan API támogatása kapja, ráadásul olyan képességekkel, amelyeket a legtöbb ultramobil GPU nem biztosít, ideértve a sugárkövetést, illetve a fragment árnyalási rátát. Utóbbi első olvasatra ismeretlennek hangzik, de valójában a DirectX 12-ben bevezetett VRS-ről (variable rate shading) van szó.

Információink szerint a Samsung több FidelityFX eljárást is portolni fog a rendszerre, és ebbe valószínűleg beletartozik az érkező FidelityFX Super Resolution is, amely eleve támogat Vulkan API-t. Ez a funkció a sugárkövetéshez elengedhetetlen szükséges lehet. Itt egyébként olyan sok munka nincs, mivel az egyes FidelityFX eljárásoknak van Vulkan portja, egyszerűen csak hozzá kell szabni ezeket az Androidhoz, ami elég könnyen megoldható.

A radeonos Exynos célja egyébként nem az androidos piac felsőházának leuralása, arra a Samsung képes az AMD nélkül is. A problémát az Apple jelenti, amely vállalat a saját ökoszisztémával sokkal hatékonyabban tud dolgozni, és ezzel már a dél-koreai óriáscég nem tud mit kezdeni. Egyszerűen az ARM vagy az Imagination által tervezett ultramobil GPU dizájnok, illetve a Qualcomm rendszerchipek szoftveres háttere nem elég jó a cupertinói vállalat ellen. Ez ugyan a tesztprogramoknál nem nagy probléma, azokra azért nagyon kigyúrják a grafikus eszközillesztőket, de a valós alkalmazásokban már számottevő előnye van az Apple-nek. A Samsungnak tehát nem is igazán hardverre van szüksége, hanem egy olyan partnerre, amely foglalkozik is a minimálisan elvártnál jobb terméktámogatással. Mindez viszont nem garancia a sikerre, de legalább egy olyan alap, amire lehet építeni.

A radeonos Exynos első körben ultramobil eszközökben lesz felhasználva, de úgy tudjuk, hogy később televíziókba is kerülhet belőle, így a Samsung és az AMD partnerkapcsolata hosszabb távú lehet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés