Távcsőbe épített kamerákkal rukkolt elő a Sony

Azt már megszokhattuk, hogy a középkategóriás kamkorderek is képesek zoomolni, viszont a nagyított anyagok rögzítését mégsem ezekhez találták ki. A nem túl stabil kéztartás, illetve az ebből fakadó remegés ugyan egy állvánnyal könnyen kivédhető, viszont ez a megoldás a kényelmestől és az egyszerűtől igencsak távol áll.

Sony DEV-5
Sony DEV-5

A Sony azonban kifejlesztett egy erre a célra szolgáló speciális kamerát, amelynek alapjául a logikus módon a távcsövet vették. A célcsoport is adott, hiszen a megszállott kukkolók mellett a vadászok, repülőgép-rajongók, paparazzik is remekül használhatnak egy ilyen jellegű készüléket.

A DEV-5 és a DEV-3 között a különbség, hogy az előbbit ellátták GPS egységgel is. Ezen kívül teljesen hasonlóak. Azaz képesek Full HD felbontású felvételek rögzítésére, akár háromdimenzióban is. A vállalat saját fejlesztésű Exmor R CMOS érzékelői, illetve a BIONZ képfeldolgozó processzorok felelnek a jó képminőségért. Tízszeres optikai és tízszeres digitális zoommal gazdálkodhat a felhasználó, és a távcsövektől eltérő módon az autofókusz sem maradt ki belőlük, ami viszont a kamkordereknél azért alap. Mint ahogyan az is, hogy állóképek elkészítését is lehetővé teszi maximum 3072x2304 képpontos felbontásban.

Az Optical SteadyShot képstabilizátor a Sony fényképezőgépekből, illetve kamerákból már ismerős lehet. Nem csoda, hogy ezt a két távcsőkordert is megtámogatták ezzel a rendszerrel. Került rájuk HDMI és USB csatlakozó is, ez utóbbin keresztül tölthető fel az akkumulátor. Amennyiben az ajánlott NP-FV100 akkut használják hozzá, akkor 2D módban 370 percig, 3D módban 320 percig használható egyetlen feltöltéssel. Azt is lehet tudni, hogy legkorábban novemberben vásárolható meg a DEV-5 és a DEV-3. Az előbbiért 2000 dollárt kell fizetni, míg a másik már 1400-ért hazavihető.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés