Új fókuszt kap a Tegra termékcsalád

Az NVIDIA a Tegra K1 érkezése mellett átértékeli a Tegra helyzetét, és alapvetően új stratégiával vágnak neki a friss rendszerchipek értékesítésének. A vállalat a jövőben az okostelefonokra viszonylag keveset fókuszál majd. Ez egy kényszerű döntés, hiszen a Tegra 4i eddig három telefonnak lesz a része, ami nem elég, és ilyen körülmények között nem éri meg túlzott pénzt ölni a fejlesztésekbe. Ez a piac persze nem is egyszerű, hiszen a legnagyobb telefongyártónak számító Samsung saját lapkákat tervez, így nagyon sok termékbe ezeket rakják, és a feltörekvő Huawei, valamint az LG is hasonló jövőképben gondolkodik, tehát sok babér itt a Qualcommon kívül más cégnek nem teremhet. Esetleg megcélozható az abszolút belépőszint, de ott annyira alacsony a rendszerchipek ára, hogy csak a direkten e kategóriára fókuszáló cégek számára lehet reális alternatíva.

Várhatóan a jövőben is lesznek integrált modemet használó Tegrák, de jóval nagyobb fókuszt kapnak az integrált modem nélküli verziók, amelyeket a nagyobb termékekbe szán majd a cég. Az NVIDIA a tableteket még mindig értékes alternatívaként könyveli el, így erre a területre továbbra is koncentrálnak. Az új stratégiának azonban fontos eleme, hogy számos új piacot célba vesznek. Ezek között elsőként szerepel az autók szegmense, amelyet a legfontosabbnak tekintenek. Erre a területre a vállalat sok erőforrást fektet majd a jövőben, így számos szoftveres fejlesztéssel is készülnek.

A tabletek és az autók mellett hatalmas fókuszt kap a konzolpiac is. Az NVIDIA a Shield koncepciót folytatja. Lényegében ez lesz a legfontosabb projekt, PC-s GeForce GPU-khoz tervezett szolgáltatásokkal. Emellett az asztali androidos konzolok esetében is megpróbálják meggyőzni a cégeket, hogy a Tegra éppen aktuális verziója az ideális választás erre a területre. Ez a piac jelenleg még képlékeny, de az NVIDIA reményei szerint a jó termékek meghozzák majd az emberek érdeklődését, és ennek érdekében rengeteg pénzzel támogatnák a régi PC-s klasszikusok Tegrára portolását. Végül viszonylag új terület az androidos egybegépek szegmense is, mely iránt egyre több gyártó érdeklődik. Erre vonatkozóan szintén vannak tervei az NVIDIA-nak.

Tulajdonképpen a Tegra nem sokat változik a fejlesztéseket tekintve. A tablet továbbra is egy jó alap lesz, de az okostelefonok szempontjából csökken a fókusz, így a felszabaduló erőforrásokat is az új piacok (autók, androidos konzolok és androidos egybegépek) felé lehet koncentrálni. Mindemellett az NVIDIA a bizonyos körökben népszerű fejlesztői csomagra is kínál majd generációnként egy-két termékkel. Ennek megfelelően a Jetson TK1-nek lesznek leváltói is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés