CES 2010: teljes 3D rendszert mutatott be a Samsung

Az lett volna az igazi meglepetés, ha a Samsung nem ugrott volna rá idén Las Vegasban a 3D vonatra, főleg, hogy már Berlinben is egész jó megoldásokat mutatott be a dél-koreai vállalat. Az a konszern, amely az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy innovatív oldaláról is egyre inkább megismerje a világ.

A cég prezentálta többek között az első LED háttérvilágítást használó televíziót, és most a CES-en is előálltak egy újdonsággal, amit ők csak teljes Eco-3D rendszernek neveznek. Ez magában foglal egy háromdimenziós technológiát használó tévét, egy, a vállalat által kifinomultként jellemzett Blu-ray-lejátszót, egy 3D szemüveget és egy házimozirendszert.

A teljes terméksor elemei a LED 9000, LED 8000 és LED 7000 televíziók, illetve egyes LCD és Plazma készülékek, valamint a Blu-ray-lejátszók. Mindezek képesek együttműködni a többszörös 3D szabványokkal, így a HD-ready és Full HD felbontású formátumokkal, ezen felül a Blu-ray Disc Association által meghatározott „Blu-ray 3D” szabvánnyal. Ez pedig elviekben garanciát jelent arra, hogy az otthoni háromdimenziós eszközök között ne lépjenek fel kompatibilitási problémák.

Jelenleg a 9000-es sorozatú LED tévé tölti be a zászlóshajó szerepét a vállalatnál. Egyrészt rendkívül vékony, bár ez ma már azért alapkövetelmény egy ilyen kategóriájú televízió esetében, másrészt megtalálható benne a 3D technológia, és legfőképpen ez az, ami megkülönbözteti a gyártó korábbi csúcskategóriás modelljeitől. Tehát a készülék képes például az úgynevezett local dimming funkció alkalmazására, amikor is a csoportba rendezett LED diódák egy részének fényerejét csökkentik vagy kikapcsolják, attól függően, mennyire sötét árnyalatokat kívánnak megjeleníteni.

A tévéhez érintőkijelzős távirányító tartozik, ami jól hangzik, bár, mivel a puding próbája az evés, csak a gyakorlati használat adhat választ arra, hogy valóban működőképes megoldásról van-e szó. A médiadobozzal megoldott vezeték nélküli csatlakoztatás viszont már korábban is bizonyított, más gyártók esetében is. Ennek lényege, hogy a különböző forrásokat a már említett dobozhoz kell csatlakoztatni, amelyet elrejthetünk akár a szekrény aljába is, és az kommunikál magával a televízióval. Ez természetesen képes a nagy adatátviteli sebesség megteremtésére, hiszen anélkül nem lenne sok értelme a dolognak.

A változatosság jegyében a vállalat bemutatta a 650-es és 750-es LCD sorozatot, ezek állítólag továbbfejlesztett képminőséggel és széles körű csatlakoztatási lehetőségekkel rendelkeznek, kár, hogy ezekről konkrétumokat még nem nagyon lehet tudni. Hasonló a helyzet az új, kevesebb mint egy hüvelyk széles plazma tévékkel is. Ezek – a 8000-es, 7000-es és 6500-as sorozat – továbbfejlesztett Internet@TV funkcióval bírnak, azaz elméletileg képesek többek között a videomegosztó oldalak, valamint különféle közösségi tartalmak, illetve mikroblogok megjelenítésére. Mivel plazmákról van szó, amelyeket sokan nagy energiafogyasztásuk miatt kritizálnak, érdemes megemlíteni, hogy az említett modellek megfelelnek a 2009. szeptember 7-én hatályba lépett, a korábbinál jóval szigorúbb EnergyStar 4.0 szabványnak. Ennek értelmében például egy 42 col képátlójú televízió mindössze 115 wattnyi energiát használhat fel, ami a korábbi értéknek csaknem a fele.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés