Nem unlockolhatók a Radeon HD 6790 shader processzorai?

Nem újkeletű találmány, hogy a felhasználók megpróbálkoznak az olcsóbb, gyengébb, vagy butított grafikus kártyák gyárilag letiltott számoló egységeinek reaktiválásával – BIOS frissítéssel, vagy akár merészebb módosításokat igénylő módszerekkel. Ez persze az esetek többségében nem működik, ám ha igen, akkor egy olcsóbb kártyából jelentős pluszt lehet kicsikarni, mint annak idején az ATI Radeon 9500 Pro kártyákon található R300 chipekből.

Egy-egy új kártya megjelenésekor mindig felvetődik a magok unlockolásának lehetősége, mint legutóbb a Radeon HD 6950-nél, illetve most a Radeon HD 6790 kapcsán is. Mint köztudott, a hét elején csendben bemutatott Radeon HD 6790 kártya a nála erősebb Radeon HD 6850/70 Barts magjának butított, 800 shader processzort, 40 textúrázó csatornát és 16 renderelő egységet felvonultató változatára épül, ami ismét beindította a felhasználók fantáziáját a letiltott egységekkel kapcsolatban.

 

A találgatásoknak azonban már nincs értelme, legújabb bejelentésével az AMD gyorsan rövidre zárta a témát, miszerint a HD 6790-esen található 800 shader processzoros "Barts LE" kódjelű egységekben a deaktivált SIMD egységek fizikailag vannak leválasztva, szoftveres úton nem lehetséges a maradék egységet működésre bírni, azaz a 960 SP-os HD 6850 vagy 1120 SP-os HD 6870 teljesítmény elérése az új kártyával csak egy álom marad.

A gyártó azt javasolja, hogy a leválasztott egységek aktiválása helyett a felhasználók inkább a hagyományos tuninggal próbálkozzanak, ugyanis a magban és gyári hűtőben egyaránt rengeteg plusz potenciál van, ami lehetővé teszi az órajelek jelentős emelését. Továbbá az AMD megerősítette, hogy az erősen lebutított Barts LE grafikus processzorral nem egy piaci rést kívántak betömni, hanem egy olyan egységet hoztak létre, ami a HD 6700 szériában még hosszú ideig a piacon marad.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés