Hirdetés

Thunderbolt lett a Light Peakből

Az Intel Light Peak technológiájának érkezéséről, már az elmúlt év tavaszán írtunk. Az interfész egy rendkívül gyors optikai csatlakozó lett volna, ám ebből sajnos az optikai rész nem valósult meg, így az első implementáció rézalapú vezetékeket használ, de a vállalat szerint a későbbiekben ez változni fog. A sebesség szerencsére nem változott, vagyis az ígéreteknek megfelelően az elgondolás képes a 10 Gbps-os tempóra, amit két darab kétirányú csatorna segítségével teljesít.

A Light Peak név természetesen csak a kódnév volt, így a port végső elnevezése Thunderbolt lesz. A rendszer vezérlője PCI Express interfészen alkalmazható, és a DisplayPort felülettel is kompatibilis. A jövőben természetesen az USB illetve a FireWire protokolljai is támogathatóak, sőt a SATA vagy a SCSI implementálása sem kizárt.

Arra nehéz választ adni, hogy a Thunderbolt komolyabban elterjed-e, mint valós csatlakozó. A legnagyobb hátránya a legfőbb konkurensnek tartott USB mellett, hogy egyelőre semmilyen eszköz sem érhető el rá, és az sem mellékes, hogy a Thunderbolt aljzatra nem köthetők rá a felhasználó eddig megvásárolt eszközei, vagyis ezeket egytől-egyig le kell majd cserélni, ám erre valószínűleg sokan még csak nem is gondolnak. Nem elhanyagolható tényező azonban, hogy a Thunderbolt egy nagyon gyors busz, vagyis az egyes protokollok támogatásának beépítésével egyfajta köztes interfészt kínálhat. Ennek megfelelően a rendszer tökéletes például a notebookokhoz használható dokkolókra, sőt külső grafikus kártyákat is kiszolgálhat.

Az Intel természetesen gyűjti a Thunderbolt köré a támogatókat. Az információk szerint a Western Digital, a LaCie, a Promise, a Blackmagic, az Apogee és az Aja biztosan jelentkezni fog a jövőben Thunderbolt aljzatra köthető eszközökkel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés