Tökéletes HTPC építhető az ASRock FM2A85X-ITX-re

Az ASRock bejelentette, hogy érkezik az FM2A85X-ITX jelzésű alaplap, melyet a vállalat a legkorszerűbb HTPC-kbe szán. A Mini-ITX-es termék ennek megfelelően gyakorlatilag minden igényt kielégít, ami 2013-ban felmerülhet. A Socket FM2-es foglalattal rendelkező újdonság az AMD legfrissebb A szériás APU-jait fogadja, azon belül is érdemes a 65 wattos lapkákra gondolni, de a 100 wattos TDP osztályba sorolt megoldások is működnek, csupán a HTPC-kbe nem ideális ez a fogyasztási szint.


[+]

Az A85X-es vezérlőhíddal felvértezett alaplapon két darab DDR3-as DIMM foglalat található, a processzor kétcsatornás memóriavezérlője pedig hivatalosan is támogatja az 1866 MHz-es memóriákat. Az esetleges bővítőkártyát egy PCI Express x16-os interfész várja, így egy megfelelő VGA vásárlása esetén a Dual Graphics mód is aktiválható. A meghajtókat hét darab 6 Gbps-os SATA csatlakozóra lehet kötni, továbbá számos USB 3.0-s port, illetve egy eSATA aljzat is lesz az alaplapon. A hálózati kommunikációt a Gigabit Ethernet biztosítja, és nem hiányzik a nyolccsatornás Realtek ALC892-es hangkodek sem, a hátlapon pedig D-Sub, DVI-D, HDMI 1.4a-s kimenet található az optikai hangkimenetek mellett. Az alaplap konfigurálását UEFI BIOS-ban lehet majd elvégezni, emellett, ha igény lenne a RAID funkcióra, akkor az adattárolókat RAID 0, 1, 5 és 10 módba lehet kötni.

Az alaplap egy A szériás APU mellett lényegében tökéletes HTPC-nek tekinthető, hiszen az AMD új lapkájának UVD 3.2-s motorja kezeli a H.264/AVC, az MPEG-2/4, a VC-1, a DivX és az Xvid videók gyorsítását, emellett a 23,976 Hz-es lejátszási mód sem jelent akadályt. A rendszer gyomrát a 3D-s Blu-ray filmek sem fekszik majd meg, ám ebben az esetben szükség van egy megfelelő, sztereó 3D-s megjelenítésre is képes kijelzőre. Esetlegesen lehetőség van három megjelenítőt is rákötni az AMD Eyefinity technológiát is támogató alaplapra, melyek közül kettőhöz külön nyolccsatornás hangfolyam rendelhető.

Az ASRock már megkezdte az FM2A85X-ITX szállítását. A termék ára kicsivel 90 euró alatt lesz, ami a felszereltséghez mérten barátinak mondható.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés