Tovább gyorsul az Athlon 64 X2

Az AMD a nemrég megerősített ütemterv szerint ez év végén kezdi meg a K10 kódnéven emlegetett mikroarchitektúrára alapozó asztali processzorok bevezetését – először a Phenom FX csúcsmodellekkel, majd 2008 első negyedévétől a kisebb teljesítményű típusokkal. A vállalat a DigiTimes információi szerint addig is az Athlon 64 X2 család bővítésével kívánja valamelyest mérsékelni a saját termékválasztéka, illetve a most már számos két- és négymagos Core 2 processzort kínáló Intel palettája közötti deficitet.

Az AMD a lap értesülései szerint az eddigi – az FX szériát nem tekintve – legerősebb asztali CPU, az Athlon 64 X2 6000+ alapjaira építkezik. Az új, 6400+ jelzésű chip így szintén kétszer 1 MB másodszintű gyorsítótárat kap, azonban órajelét 3 helyett 3,2 GHz-re állítják be. A július 9-én életbe lépett, közvetlen rendelésre vonatkozó nagykereskedelmi árlista szerint a 6000+-hoz 178 dollárért lehet hozzájutni; a 6400+ listaára meg nem erősített információ szerint 220–248 dollár között fog alakulni.

A DigiTimes azt írja, hogy az AMD friss modellje a nemrég megjelent, 3 GHz-en futó Core 2 Duo E6850-hez képest mintegy 10–15 százalékos teljesítményhátrányban lesz. Az árképzés is ezt látszik alátámasztani, hiszen az Intel említett CPU-ja az érvényes nagykereskedelmi árlistán 266 dollárral szerepel. Az AMD lapkája energiafelvétel tekintetében is rosszabbul áll, legnagyobb fogyasztása ugyanis 125 watt lesz, míg ellenfelének TDP értéke – igaz, ez nem a maximális, hanem a folyamatos disszipációt jellemzi – 65 watt. Az Athlon 64 X2 6400+ mintáit már szállítják az alaplapgyártóknak, hogy elvégezhessék a teszteket és a BIOS frissítését.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

  • A nagy processzorhelyzet

    Az AMD és az Intel számos CPU-típusának segítségével próbáltunk pillanatképet készíteni a két gyártó öldöklő versenyének állásáról.

  • Processzorok a felsőházból

    Ezúttal drágább CPU-k kerülnek terítékre, köztük az Intel négy maggal, illetve újabb, 1333 MHz-es rendszerbusszal ellátott modelljei.

Előzmények

Hirdetés