Tovább halogatják a csúcskategóriás Intel chipset premierjét

Nehéz szülésnek mutatkozik az Intel 3 Series lapkakészletcsalád legnagyobb tudású, X38 típusú tagjának világrajövetele. A csúcskategóriás alaplapi vezérlő papíron már júliusban bemutatkozott, az utóbbi hetekben pedig több hardveroldalon is feltűntek az újdonságra épülő első alaplapok fényképei, a jelek szerint szerint azonban nem megy olyan simán a piaci bevezetés, mint ahogy azt az Intel eredetileg tervezte.

A gyártó legmodernebb processzorait támogató, DDR3-memóriavezérlőt tartalmazó, PCI Express 2.0-kompatibilis X38 rajtjára eredetileg szeptember 9-én került volna sor, ám ezt az időpontot később szeptember 24-ére – jövő hétfőre – módosította a gyártó. Külföldi források szerint az új chipsetre épülő alaplapok még ekkor sem kerülhetnek kereskedelmi forgalomba, és a hardveroldalaknak is várniuk kell az átfogó tesztek publikálásával – október 10-ig. A Prohardver! kérdésére az egyik vezető alaplapgyártónál megerősítették, hogy a csúcskategóriás vezérlőt tartalmazó termékek esetében a világpremierre csak október második hetében kerülhet sor.

Korábbi, hivatalosan meg nem erősített információk szerint az X38-nak még idén megérkezhet az utódja X48 típusjelzéssel, mely a high-end szegmensben árusított alaplapok repertoárját az 1600 MHz-es rendszersebesség (hivatalos) támogatásával bővítené. Az Intel éppen tegnap, az őszi IDF alkalmával jelentette be, hogy november 12-én forgalomba kerülnek az első olyan CPU-k, melyek 1,6 GHz-es rendszersínt igényelnek, igaz az első példányok nem asztali számítógépekbe vagy csúcsteljesítményű munkaállomásokba, hanem szerverekbe passzolnak majd.

Az X38-cal kapcsolatban felmerült, az IDF-hez köthető további pletyka, hogy az Intel állítólag hosszú egyezkedés után megállapodott az NVIDIA-val az SLI technológia használatáról, így az akár négy PCI Express videokártyával is bővíthető csúcslapokban nem csak az AMD ATI Radeon videokártyák, hanem a GeForce vezérlők is használhatók lesznek multiGPU-s rendszerben. Az NVIDIA eddig csak és kizárólag saját lapkakészleteivel engedélyezte az SLI üzemmód használatát, az X38 lehet az első olyan chipset, mellyel a gyártó megtöri ezt a hagyományt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés