Tűz alá veszi a szerverpiacot az AMD

Az AMD elnök-vezérigazgatója ez év áprilisában osztotta meg a nyilvánossággal a vállalat távlati terveinek néhány részletét a processzorfejlesztéseket illetően. Hector Ruiz már akkor kilátásba helyezte 65 nm-es gyártástechnológiával készítendő négymagos processzorok 2007-es premierjét, és rámutatott olyan lehetséges fejlesztésekre, melyek nem pusztán több egyenrangú mag integrálását célozzák meg, hanem lehetővé teszik differenciált feladatokat ellátó egységeket tartalmazó, többmagos (multi-core) chipek készítését is.

A júniusban tartott 2005 Technology Analyst Meetingen, bár a rendezvény súlypontját a következő egy év főbb fejlesztései képezték, pontosították a 2007-ben megjelenő processzorok, illetve platformok néhány jellemzőjét is. A két- vagy többmagos processzorok addigra számos ponton átalakulnak, így például új memóriavezérlőt kapnak, 32 bites, 1,4 GHz-en működő HyperTransport interfészük nagyobb adatátviteli sebességet biztosít majd, és a platformon megjelenik az 5 GHz alapórajelű PCI Express támogatása is.

Az AMD elemzők számára tartott novemberi prezentációján most újabb részletek kerültek napvilágra, ugyanakkor a technológiai fejlesztések főbb irányvonalait a gyártó már nem csak a szakmabeliekkel igyekszik megosztani. Útitervét egy külön weboldalon is közzétette, mely ugyan még több hiányosság pótlására vár, azonban máris számos hasznos információval szolgál.

2007-ben a vállalat tovább finomítja a PowerNow! energiagazdálkodási funkciót, bővíti az AMD64 utasításkészletet, és harmadszintű gyorsítótárral ellátott processzorokat is piacra dob. Phil Hester, az AMD elnökhelyettese kiemelte, hogy az Opteronokkal a nagyobb teljesítményű szerverek felé is szeretnének elmozdulni. Ezt szolgálja egyebek mellett az L3 cache alkalmazása, mely hozzájárul a többprocesszoros rendszerek memóriahasználatának jobb koordinálásához, közvetve az eddigi nyolcprocesszoros korlát feloldásához. A Newisys hétfőn bemutatott egy chipsetet, amely akár 32 processzoros szerverek építését teszi lehetővé, ez azonban olyan áramköröket feltételez, melyek a későbbi CPU-k esetében már nem lesznek szükségesek – mondta Hester. Azok az Opteronok, melyek nyolcnál több CPU-t tartalmazó rendszerben is képesek együttműködni, már a Direct Connect Architecture 2.0-s változatát használják kommunikációjukhoz; piacra kerülésük 2008-ra várható.

A memóriavezérlők tekintetében az AMD nem szabja meg a trendeket, de a jelek szerint hűségesen követi azokat: 2007/2008-ban megjelennek chipjeiben a DDR3, illetve – szerverprocesszorokban – az FB-DIMM kontrollerek.

Az AMD 2006-ban forgalmának jelentős bővülésére számít; reményei szerint processzorszállításainak növekedése 20 százalékos is lehet, duplája az iparág várt átlagos teljesítményének. Az eladások hajtóerejét éppen a szerverprocesszorok jelenthetik, melyeket nemcsak a jó teljesítmény/ár aránnyal és a jobb skálázhatóság felé mutató fejlesztésekkel igyekeznek vonzóbbá tenni. A vállalat nagyobb hangsúlyt fektet a fordítóalgoritmusok és alkalmazások jobb optimalizációjára is, és együttműködik a nagyobb szoftverházakkal elősegítendő az AMD processzorok hatékonyabb kihasználását.

Jó hír, hogy a négymagos processzorok megjelenése nem jár majd együtt kényszerűen az alaplapok cseréjével, az AMD egyik szóvivője szerint a négymagos chipek illeszkedni fognak a „2006 közepe után vásárolt rendszerekbe”, ami az asztali PC-k esetében a Socket M2, a szerverek esetében a Socket F foglalattal ellátott alaplapokat jelentené.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés