Ügyes külső és hálózati adattárolók

Bemutatkozott a QNAP legújabb Turbo NAS családja, a TS-x19P+ széria, amely egyelőre három tagból áll. Ezeket otthoni vagy kisvállalati környezetbe ajánlja a gyártó. A sorozat nevében az x jelzi a beszerelhető tárolók számát, így a TS-119P+, a TS-219P+ és a TS-419P+ egy, kettő és négy merevlemezt tud fogadni, ami a legnagyobb modell esetében akár 8 TB-os összkapacitást is jelenthet. Mindegyikben a Marvell integrált, 1,6 GHz-es órajelű processzora található, továbbá a tervezők ellátták őket 512 MB DDR3 memóriával és Gigabit Ethernet portokkal.

A QNAP Turbo NAS TS-119P+ és TS-219P+ [+]
A QNAP Turbo NAS TS-119P+ és TS-219P+ [+]

A készülékekkel természetesen nem csak adatok oszthatók meg, hanem használhatók például biztonsági mentések készítésére és tárolására, weboldalak hosztolására, fájlszerverként vagy akár IP kamerák videóinak rögzítésére. A beépített UPnP médiaszerverrel pedig a kompatibilis eszközök is rácsatlakozhatnak, úgymint az újabb generációs játékkonzolok, médialejátszók, okostelefonok.

A QNAP Turbo NAS TS-419P+
A QNAP Turbo NAS TS-419P+

A TS-x19P+ 2,5”-es és 3,5”-es SATA tárolókat is támogat 2 TB-ig, eSATA vagy USB csatlakozóján pedig további külső eszközöket tud fogadni. Fogyasztása mindössze 19 watt, így éjjel-nappal járatva sem kerül sokba a fenntartása. A kétfiókos típus merevlemezei RAID 0 és 1, a legnagyobbé pedig RAID 0, 1, 5 és 6 tömbökbe kapcsolhatók. Szállításuk már ebben a hónapban megindul.

Egy külső tárolóval – mi mással – jelentkezett a Data Robotics is. A cég a jól ismert Drobo sorozatának Drobo S tagját frissítette. A külső tároló 3.0-s USB aljzatot kapott, ami az eSATA és FireWire 800 csatlakozói mellett egy újabb gyors interfészt jelent. A tetszetős külsejű tároló ötfiókos kialakítású, elméletben pedig akár 32 TB tárolását is képes lenne támogatni, bár ma még egyelőre nincsenek akkora merevlemezek a piacon, hogy erre szükség is legyen. A Drobo S üresen 800 dollárba kerül, ám 10 TB összkapacitással, vagyis öt darab 2 TB-os HDD-vel megtöltve az ára 1800 dollár.

Data Robotics Drobo S
Data Robotics Drobo S

Elsőre talán műanyag ételhordó doboznak is nézhetnénk a Verbatim újdonságát, de ismét csak egy megosztást segítő készülékről van szó. A MediaShare Mini, azaz a pár hónapja megjelent MediaShare kisebb, egyszerűbb változata maximum négy darab rá kapcsolt meghajtó tartalmát tudja elérhetővé tenni a helyi, otthoni hálózaton, illetve az interneten is. Sőt, a DLNA-t is támogatja az eszköz, így használható a népszerű Sony Playstation 3 és a Microsoft Xbox 360 konzolokkal. Az apró doboz ára 90 dollár.

Verbatim MediaShare Mini
Verbatim MediaShare Mini

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés