Hirdetés

Új Atommal bővül a Moorefield platform

Az Intel az év elején mutatta be a Moorefield platformot, amelyet az Atom Z3560-as és Z3580-as megoldások képviselnek. Ezek paramétereit a linkelt oldal részletesen taglalja, viszont érkezik egy Z3570-es variáns, amely nem csak a nevében, hanem a teljesítmény szempontjából is az év elején megjelent modellek közé lő.

Természetesen az alapot szolgáltató lapka nem változik, így marad a négy darab Silvermont architektúrára épülő processzormag, a két-két mag között megosztott 1 MB-os L2 gyorsítótárral. Az IGP is az Imagination PowerVR G6430-as fejlesztésre épül, továbbá a memóriavezérlő szempontjából is marad a két darab 32 bites csatorna, amelyhez maximum 4 GB kapacitású LPDDR3 memória köthető, 1600 MHz-es effektív órajellel.

Az Atom Z3570 főleg az órajelek szempontjából változtat, így a processzormagok Burst órajele 2 GHz lesz, míg az IGP maximum 640 MHz-en üzemel. Szokás szerint a rendszer állandóan a maximális órajelre törekszik, így bármilyen olyan program elindításánál, ami terheli a CPU-t és az IGP-t is az órajelek a közölt maximális szintre kapcsolnak, majd a melegedéssel párhuzamosan fokozatosan lelassul a hardver. Ezt a koncepciót régóta alkalmazza az Intel, mivel a kisebb feladatok így gyorsabban végezhetők el. Ennek érdekében a rendszerchipek át is lépik az előírt fogyasztási kerekjüket, de ezt a működést nem tudják sokáig fenntartani, így idővel a TDP limit alá esik a fogyasztás és ezzel az órajelek is az alap paramétere, vagy a terheléstől függően akár az alá skáláznak vissza.

Az Intel az Atom Z3570-nel elsődlegesen az IGP erősítését célozza, így annak alapórajele is 457 MHz, vagyis az új Atom a grafikai munkákban mindig gyorsabb lesz az év elején megjelent opcióknál, még a szám szerint elvileg jobb Atom Z3580-nál is. Mindemellett az Android operációs rendszerhez használható termék kap OpenGL ES 3.1-es drivereket is, bár ezeket nyilván nem az Intel, hanem az Imagination biztosítja. Tulajdonképpen az Intel az Atom Z3570-nel szeretné kihasználni az Android 5.0 operációs rendszer startját.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés