Új funkciókat hoz a februári Catalyst

Az AMD hivatalosan is elérhetővé tette a Catalyst legújabb, februári kiadását, mely a Windows 7, Vista és XP operációs rendszereket támogatja. A 11.2-es verziójú, WHQL aláírással rendelkező drivercsomag a Radeon HD 2000, 3000, 4000, 5000 és 6000 szériás grafikus kártyákhoz, a Fusion APU-khoz, valamint a HD sorozatba tartozó Mobility és integrált Radeonokhoz telepíthető. Fontos megjegyezni, hogy a Toshiba, a Sony és a Panasonic nem engedélyezte a notebookokhoz tartozó terméktámogatást.

A szokásos hibajavítások mellett rengeteg új funkció került a meghajtóba. Talán a legfontosabb újítás, hogy az AMD hivatalosan is elérhetővé tette az összes DirectX 11-es Radeonra az MLAA, vagyis a morfológiai szűrés támogatását. Ez a technika minden felülettel kompatibilis, vagyis nem csak a poligonok éleit szűri, hanem képes a textúrák, az átlátszó felületek, illetve a shaderek recés torzulásait is javítani. Mivel a teljes megvalósítás post-process effekt formájában működik, a végleges képkockán fut le, ami azt eredményezi, hogy minden renderelőn ugyanúgy fog működni. Az eljárás olyan programokban előnyös, ahol nincs lehetőség a hagyományosan elterjedt MSAA alkalmazására. A másik újítás, hogy a DirectX 11-es kártyák esetében a tesszelláció paraméterezhető lesz. Ez az opció három lehetőséget kínál a tesszellálási faktor vezérlésére. Az AMD által optimalizált paraméter az alapértelmezett. Ezt a játékokhoz készített profilok fogják aktiválni. Mivel ilyen profil egyelőre nem létezik, a funkció engedélyezése nincs hatással semmire. Az AMD már korábban közölte, hogy a profilokon hatékonyabb algoritmusokra fogják cserélni az egyes játékokban alkalmazott megoldást, ami összességében nagyobb sebességet eredményez majd a képminőség észrevehető romlása nélkül. Amennyiben ezt nem szeretné a felhasználó, lehetőség van a funkció kikapcsolására, és az alkalmazás saját algoritmusának használatára. A harmadik opció a tesszellálási faktor maximalizálása. Ez egyéni kontrollt ad a felhasználónak, a minőség és a teljesítmény közötti optimális egyensúly megtalálásához. A vállalat ezt főleg a gyengébb DirectX 11-es termékekhez ajánlja, így az adott játék által alkalmazott tesszellálási faktor korlátozásával lehetőség lesz a tesszellálás mellett is játszani az olcsó Radeonokkal. Fontos megjegyezni, hogy a tesszellálási faktor egy limitáció, vagyis a 64x-es beállítástól nem nő majd az alkalmazások grafikai minősége, mivel ez a szám csak azt jelenti, hogy az adott program engedélyt kap a 64x-es tesszellálás használatára.

Az AMD szintén megváltoztatta a textúra szűréssel kapcsolatos beállításokat, amelyek minden DirectX 11-es kártyán érvényesek. A legjobb minőségű opció természetesen továbbra sem tartalmaz semmilyen optimalizációt, míg az alapértelmezettként élő középső beállítás a trilineáris mintavételezés optimalizálásával gyorsít valamennyit. Az AMD ügyelt arra, hogy ez a képminőségben ne legyen észrevehető, vagyis a végeredmény tekintetében a képminőség nagyon hasonló lesz a legjobb minőségű beállításhoz. Az igazi változás a legalacsonyabb, performance beállítást érte. Mostantól a driver ezzel az opcióval kínál megoldást a shimmering jelenségre, ami főleg anizotropikus szűrés alkalmazása mellett jelenik meg. Egyes játékok esetében ez a szűrési forma jobb megoldás, de ezt a felhasználónak kell kitapasztalnia. Gyakorlatilag mindenki dönthet tetszés szerint. Az AMD kérdésünkre elmondta, hogy a WHQL tesztelés továbbra is az alapértelmezett opcióval történik, és az új szűrési metódus minden képminőségre vonatkozó mintán megfelelt. További változás, hogy a Radeon HD 6000-es, avagy az UVD 3.0-s motorral, valamint HDMI 1.4-es vagy DisplayPort 1.2-es porttal rendelkező termékek esetében mostantól a 3D-s Blu-ray filmek alatt is működnek a videók képminőségét javító beállítások. Az AMD ezenkívül pár új rutint is bevezetett, így a Radeon HD 5000-es kártyák teljesítménye akár 11%-kal is magasabb lehet a Call of Duty: Black Ops alatt, míg a Batman Arkham Asylum esetében 4%-os gyorsulásra lehet számítani.

Az év második Catalyst szoftvercsomagja és a hozzá tartozó dokumentáció, valamint a legfrissebb alkalmazásprofil letölthető az AMD szerveréről. A mobil termékek esetében ezt a weboldalt érdemes használni, a Steam platformról való frissítés pedig a program Steam menüjében érhető el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés