Hirdetés

Új Intel chipsetek középkategóriás alaplapokra

Már a márciusi CeBIT kiállításon rengeteg alaplapot láttunk az Intel új középkategóriás chipsetjeivel, nemrég pedig az MSI külön rendezvényt szánt annak, hogy bemutassa P45-ös alaplapjait, illetve a hozzá kapcsolódó saját fejlesztéseit. A hivatalos premierre viszont egészen e hétig kellett várni, ugyanis az Intel a Computexre időzítette új alaplapi vezérlőinek bejelentését, melyek szokás szerint többféle igénynek tesznek eleget. A grafikus vezérlőt magukban foglaló chipsetek a G45 és G43 nevet viselik, az IGP-t nem tartalmazók pedig P45 és P43 néven érkeznek; a típusszám egyúttal utal a funkcionalitásra is – a nagyobb számozású többet is tud.

Intel 4 Series chipset

Mind a négy lapkakészlet közös jellemzője, hogy a 800, 1066 és 1333 MHz-es rendszerbuszt támogatják, memóriából a DDR2 és DDR3 rendszerűt egyaránt kezelik (de egyszerre csak egyfélét), az előbbit hivatalosan 800 MHz-es, az utóbbit 1066 MHz-es sebességig. Két diszkrét videokártya egyidejű használatát csak a P45 teszi lehetővé, amely ilyenkor kétszer 8 PCIe-sávot használ, a többi nem képes megosztani az erre a célra szánt PCI Express 2.0 x16 interfészt. Az új északi hidak mellé ICH10 déli híd társul, amely hat SATA meghajtót kezel, és a RAID-kompatibilis változat RAID 0, 1, 1+0 és 5 kötetek kialakítására ad módot. USB 2.0 portból 12 darab van, és régóta természetes a HD Audio vezérlő megléte is.

Az Intel ígérete szerint minden tekintetben jelentős fejlődést mutat a G45-be integrált GMA X4500HD mag, amely – mint elnevezése is utal rá – tehermentesíti a központi processzort nagy (akár 1080p) felbontású H.264, VC-1 és MPEG-2 videók lejátszásakor, a Clear Video Technology pedig utófeldolgozó és képminőségjavító eljárásokkal járul hozzá a tiszta képhez. Csak az alaplapgyártók döntésén múlik, milyen kimeneteket bocsátanak a felhasználók rendelkezésére, a chipset a maga részéről támogatja a DVI mellett a HDMI-t és a DisplayPortot is. Ami a 3D-t illeti, a GMA X4500HD a DirectX 10 (SM4.0), illetve – egy harmadik negyedévre várt driverfrissítést követően – az OpenGL 2.0 API-ra támaszkodhat. Szerényebb képességekkel bír a HD videolejátszás terén a G43-as északi híd GMA X4500 magja.

Intel P45 és G45 blokkdiagram
Intel P45 és G45 blokkdiagram [+]


  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés