Hirdetés

Négy újabb Socket FM1 foglalatos ASUS alaplap a Fusion APU-khoz

A múlt héten már hírt adtunk két darab Socket FM1 foglalatos, AMD A75 vezérlőhíddal felszerelt ASUS alaplapról, a F1A75-V EVO és F1A75-V Pro típusokról. Már akkor sejtettük, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, és további alaplapok várhatók az elkövetkezendő időszakban, azt viszont nem gondoltuk, hogy ilyen gyorsan megtörténik a bejelentés.

Az F1A75 család további négy új taggal bővül, köztük egy ATX-es és három darab microATX-es típussal. Ennek értelmében érkezik a korábban beharangozott F1A75-V Pro microATX-es változata, az F1A75-M Pro, mely gyakorlatilag nem sokban fog eltérni a teljes ATX méretű társától, de azért lesznek apróbb eltérések. Rögtön tetten érhető, hogy a Digi+ VRM tápellátó áramkör 6+2 helyett 4+2 fázisú lesz, és elmarad a DisplayPort képkimenet is. Nem változik viszont a Realtek gigabites hálózati vezérlő, a Realtek ALC892 8 csatornás hangvezérlő, valamint az USB csatlakozók száma sem. A SATA 6 Gbps csatlakozók száma viszont hétről hatra csökkent, illetve az eSATA csatlakozást is elfelejthetjük.


F1A75: képkimenetek nélkül [+]

Érkezik az eddig bemutatottaknál olcsóbb, F1A75 jelzéssel ellátott alaplap, továbbá ennek microATX-es változatai is F1A75M és F1A75-M LE néven. A tápellátás itt is 4+2 fázisú lesz, de már nem Digi+ VRM-es. Az F1A75 érdekessége, hogy egyáltalán nem lesz rajta képkimenet, tehát csak azok fogják tudni használni, akik PCI-Express foglalatba illeszkedő grafikus kártyával is rendelkeznek. Ezzel szemben a két microATX-es lapon lesznek kimenetek: az LE változaton analóg és DVI, míg az F1A75-M-re még ezeken felül egy HDMI is kerül. Mivel az LE variáns lesz a legolcsóbb kivitel, DDR3 memóriafoglalatainak felétől is megfosztották, így már csak kettőbe pakolhatunk modulokat (max. 32 GB-ig).


[+]

Apróbb különbségek lesznek még a vezetékes hálózati vezérlő és a hangvezérlő típusában is, az F1A75-M Realtek helyett Atheros gigabites LAN és VIA hangchipet kap.

Az alaplapok pontos ára egyelőre a F1A75-M Pro kivételével (bruttó 29 900 Ft) egyelőre nem derült ki.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés