Újraírta a DirectX 11-es implementációját az Intel

A vállalat más újításokat is hoz az érkező hardverek mellé.

Az Intel a nemrég lezajlott, Architecture Day 2020 rendezvényen számos hardverről beszélt, de kitértek olyan szoftveres kérdésekre is, mint a grafikus meghajtó. Ez lényeges szempont, ugyanis egy dedikált grafikus vezérlővel fel kell pörgetniük a terméktámogatást, és erre látszólag hajlandóság is van.

A vállalat a múlt évben már hozott egy friss vezérlőközpontot, amely IGCC, azaz Intel Graphics Control Center névre hallgat. Mindez jó alapnak tekinthető, hiszen így könnyen hozzá lehet adni az új funkciókat a rendszerhez. Többek között érkezik az idén bejelentett, videókat rögzítő és streamelő modul végleges változata, amely az adott grafikus vezérlő multimédiás hardverére támaszkodik. Ezzel az Intel ténylegesen felteszi magát a térképre az AMD és az NVIDIA hasonló szolgáltatásai mellé, ami egyrészt örömteli, másrészt ezek a funkciók ma már kötelezőek.

A cég a frissítést is átdolgozza. Nagyon sokszor pusztán konfigurációs beállításokra van szükség ahhoz, hogy egy új cím optimálisan működjön. Ezért felesleges lenne új meghajtót telepíteni, és így gondolja az Intel is, ugyanis ha egy játék megfelelően fut az adott API-ra vonatkozó implementáción, akkor csak egy profilt töltetnének le a felhasználóval a vezérlőközponton belül. Ez az egész egy automatikus folyamat lenne, a meghajtó majd időnként lekérdezi az Intel szerverét, és ha talál új profilokat, akkor azokat beszerzi, majd gyorsan telepíti. Ezzel az adott rendszereket gyorsan, meghajtófrissítés nélkül fel lehetne készíteni az egyes játékokra. Persze időnként olyan mértékű változásra van szükség, ami az implementáció módosítását igényli, tehát a hagyományos meghajtófrissítés nem szűnik meg. Valószínűleg nem is fog ritkulni a kiadott eszközillesztők száma, itt inkább az egyes profilok kényelmesebb és egyben hatékonyabb célba juttatásáról van szó.

[+]

Mindezeken túl az Intel lépett még egy merészet. A vállalat teljesen újraírta a DirectX 11-es implementációját. Láttunk már hasonlóra példát. Elvégre az AMD döntött úgy 2006-ban, hogy újraírják az OpenGL implementációjukat. Ez 2008-ra kész is lett, és valóban hozott előrelépést a teljesítményben, de nagyon sokáig szenvedtek azzal, hogy újraprofilozzák az OpenGL játékokat, mivel egy új implementációval ugye rengeteg új hiba keletkezik, és ezeket egyenként kell megtalálni, méghozzá úgy, hogy le kell tesztelni az összes olyan programot, ami az adott API-n fut. Utólag az AMD szerint ebbe nem érte meg belevágni, mert a régi kód optimalizálásával ugyanoda jutottak volna el, mint ahol nagyjából tartottak 2009-ben, mire az összes kiadott OpenGL alkalmazáson végigmentek, eközben viszont az újraírt implementáció nagyságrendekkel több pénzt emésztett fel, illetve rengeteg humánerőforrást lekötött.

Ilyen szempontból az Intelnek ez a friss húzása rendkívül vakmerő, hiszen az valószínű, hogy a korábbi DirectX 11-es implementációjuknál jobbat tudnak írni, ez amúgy is egy gyenge pontjuk volt. De ezzel együtt hozzá kell látni sok tízezer DirectX 11-es program teszteléséhez, hiszen mindegyikhez új profilt kell kreálni, nem beszélve, hogy fel kell kutatni az összes rejtett hibát.

Minden bizonnyal pár év múlva derül csak ki, hogy mennyire érte meg ez a pokolian bátor lépés az Intel számára. Az mindenesetre bizalomgerjesztő, hogy mertek olyat problémamegoldáshoz nyúlni, amit valószínűleg az AMD és az NVIDIA is messzire elkerült volna.

Végül az Intel hoz egy élesítő beállítást a driverbe, de azt nem árulták el, hogy pontosan milyen algoritmust használ. Ezzel viszont funkció szintjén mindenképpen válaszolnak az AMD és az NVIDIA hasonló szolgáltatására.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés